Florin Cîțu a spus că discuţiile cu Manfred Weber au vizat situaţia din Ucraina şi cum poate ajuta România şi reformele din PNRR.
”Aici, şi eu şi Manfred am spus foarte clar că România rămâne ancorată să facă toate reformele din PNRR şi nu există niciun fel de discuţie, la nivel european, despre o regândire a PNRR, în acest moment”, a declarat Florin Cîţu.
Despre declaraţiile liderilor PSD privind necesitatea optimizării PNRR, în actualul context regional, Florin Cîţu a arătat că implementarea PNRR înseamnă bani pentru România.
”Dacă implementăm PNRR, atunci binenţeles că acei bani vor suplini alte cheltuieli şi vom avea alte resurse. Deci, nu este vorba despre optimizarea PNRR, ci doar de implementarea PNRR şi atunci vor veni acei bani în România şi nu vom avea nevoie de alte resurse. Lucurile sunt foarte simple, sunt bani gratuiţi pe care îi primeşte România prin PNRR”, a spus liderul PNL.
Investiţiile în Uniunea Europeană
Totodată, Florin Cîțu a precizat că al treilea subiect de discuţie a fost legat de investiţiile în Uniunea Europeană, precum şi ”despre pericolul ca în aceste momente să se relaxeze, sau să existe, din partea celor de stânga, câteva programe populiste care să pună în pericol stabilitatea economică a Uniunii Europene”.
”Atât PPE cât şi Partidul Naţional Liberal trebuie să rămână puternice în faţa acestor programe”, a afirmat liderul PNL.
La rândul lui, Manfred Weber, preşedintele grupului PPE, a declarat că principalele discuţii au vizat evoluţiile din Ucraina şi ajutorul pentru Republica Moldova, pentru a ajuta în gestionarea acestui val de refugiaţi.
Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, luni, că este evident că PNRR o să treacă printr-un proces de optimizare, ţinând cont de realitatea actuală, nu că îşi doreşte PSD, sau nu îşi doreşte PNL şi a dat exemplul spitalelor, unde ministrul Rafila a descoperit că 40% dintre ele nu au studii de fezabilitate.
PNRR nu poate fi renegociat!
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat marți, 8 martie, că o renegociere a PNRR poate fi realizată doar la nivelul întregului document. Totodată, Dan Vîlceanu a spus că acest lucru ar însemna anularea tuturor fondurilor incluse în plan.
Așadar, ministrul a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri.
„Nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri. Există, într-adevăr, posibilitatea de a modifica, care e cu totul altceva. Renegocierea se referă la tot Planul Naţional de Rezilienţă şi nu se pune problema de a începe o renegociere, pentru că atunci când începi renegocierea pe tot Planul, înseamnă că toţi banii de care vorbeam eu astăzi că intră în România nu mai există. Deci, nu mai vorbim de reforme, nu mai vorbim de investiţii, se termină tot. Ori nu cred că cineva îşi doreşte ca noi să pierdem banii ăştia”, a declarat Vîlceanu.