Luni seara, premierul Florin Cîțu a declarat că moțiunea de cenzură arată că cine se aseamănă se adună, facând referire la PSD și la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Primul ministru a spus că, într-un final, cele două partide au recunoscut că sunt împreună.
„Moțiunea de cenzură arată un lucru foarte important: cine se aseamănă se adună. AUR și PSD, în sfârșit, recunosc public că sunt împreună și vor să dea jos un Guvern performant”, a declarat premierul Florin Cîțu, care a precizat că moțiunea împotriva Guvernului nu va trece din lipsă de voturi.
Șeful Guvernului a spus că exclude varianta ca unii membri din coaliția de Guvernare să voteze pentru moțiunea pe care PSD o anunță.
„Nu există așa ceva. Acest risc nu există. Cine depune moțiunea de cenzură trebuie să vină cu voturile, nu partidele care nu votează cu moțiunea”, a adăugat premierul.
Moțiunea va fi depusă pe 14 iunie
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că moțiunea de cenzură va fi depusă pe data de 14 iunie, din cauza „eșecului PNRR” și a „refuzului premierului de a-l depune în Parlament”.
Partidul va avea sprijinul celor din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Cu toate acestea, moțiunea nu poate să treacă deoarece este nevoie de 234 de voturi. Până acum PSD se bazează pe AUR și pe jumătate din grupul minorităților naționale. În total sunt 212 parlamentari care vor vota moțiunea de cenzură. Pentru ca aceasta să treacă mai este nevoie de votul a 22 de deputați care ar putea proveni chiar din PNL.
Viitorul premierului Florin Cîțu ține de șeful PNL, Ludovic Orban, care ar putea să facă jocuri înainte Congresului. Având în vedere situația dată, fostul premier poate negocia cu Florin Cîțu.
În cazul în care Ludovic Orban consideră că premierul este o amenințare pentru funcția sa de lider al Partidului Național Liberal, apropiații lui Orban din Parlament ar putea vota moțiunea de cenzură.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea