Fost ministru al Finanţelor Publice şi fost premier, Florin Cîţu este de părere că, în cea mai optimistă variantă, România va înregistra un deficit bugetar de 6% la finalul acestui an.
Fostul premier estimează că pentru anul viitor România va avea un deficit de 9-10 procente, explicând că, în an electoral, cei aflaţi acum la guvernare nu vor lua măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
Nu vor fi reduceri bugetare în 2024, an electoral
Cîţu a declarat, marţi seară, la Prima News, că ”varianta optimistă” în ceea ce priveşte deficitul bugetar este ca acesta să fie de 6% la finalul acestui an.
”Credeţi că cineva, în 2024, an electoral, cineva dintre cei care sunt acum la guvernare – alţii ar putea, dar dintre cei care sunt la guvernare acum – vor reduce deficitul bugetar în 2024? Nu! Ceea ce înseamnă că ne aşteptăm anul viitor un deficit de 9-10%, ceea ce ar însemna pentru România inflaţie în continuare mare, dobânzi mari, retrogradare.
Eu cred că anul acesta, dacă nu ne atingem deficitul, oricum o să fim retrogradaţi, ne ducem cu perspectivă negativă şi dacă continuăm aşa ajungem la junk. Deci vor apărea consecinţe imediat, Comisia Europeană opreşte şi PNR şi fonduri europene.
Dar nu contează pentru Marcel Ciolacu, nu contează pentru PSD. Ţinta lor este să câştige alegerile anul viitor, cu costul aruncării României în junk”, a declarat fostul premier liberal.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Florin Cîţu a afirmat: ”Estimările mele, în jur de şapte şi ceva, cele din Ministerul de Finanţe, în jur de 6-7, oricum mult peste 4,4”.
Florin Cîţu a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai agenţiilor de rating pot lua măsuri doar după ce autorităţile române vor anunţa în mod oficial care este deficitul bugetar.
Florin Cîțu nu crede în reforme
Fostul premier Florin Cîțu a declarat marți că Guvernul nu intenționează să implementeze reforme importante de teama pierderilor electorale. Acesta susține că actuala coaliție „a ajuns la limită” și „deja face rău românilor”.
„Vă daţi seama, nu se poate face o reformă a salarizării, care are doar câteva principii simple acolo. Sau această guvernare nu poate să facă. Această guvernare, sau această echipă care este acolo, nu poate să facă o reformă simplă a salarizării care să aibă venituri legat de performanţă.
Am pus acolo limita sporurilor la 20% pe angajat şi sporul este ceva ce primeşti la final de an dacă ţi-ai făcut treaba, nu este ceva care vine lunar. Sunt câteva principii acolo, simple, şi nu s-au făcut încă. La fel la reforma pensiilor: un principiu foarte clar, pe contributivitate toată lumea.
Nu cred că este nimeni în România absurd, să nu fie de acord cu asta, toţi pe contributivitate, nu s-au făcut. Dacă nu se pot face aceste lucruri simple… şi nu s-au făcut nu pentru că nu se pot face, pentru că cei care ar fi trebuit să le facă cred că vor pierde electorat şi în loc să facă lucruri bune pentru România şi pentru români, încearcă să-şi păstreze posturi şi locuri”, a afirmat Florin Cîţu.