Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, urmează să efectueze în cursul zilei de marți o vizită de lucru la Finlanda, la Helsinki.
Potrivit ultimelor informații, fostul lider PNL se va întâlni cu preşedintele Parlamentului finlandez şi reprezentanţi ai conducerii partidelor parlamentare.
Florin Cîțu, în vizită de lucru la Helsinki. Cu cine are liderul Senatului programate întâlniri?
Totodată, Florin Cîțu se va întâlni și cu premierul țării, dar și cu reprezentanţi ai executivului şi ai Băncii Naţionale a Finlandei.
În ceea ce privește discuțiile care urmează să fie purtate, Florin Cîțu va vorbi cu reprezentanţii Parlamentului şi guvernului finlandez despre cooperarea bilaterală în plan politic şi parlamentar, economic şi de securitate, aderarea Finlandei la NATO, dar şi colaborarea în cadrul UE, se arată în Memorandumul intern aprobat luni de Biroul permanent al Senatului.
În cadrul vizitei sale, Florin Cîțu va fi însoțit de Gabriela Ioana Ciobanu, consilier parlamentar în cadrul Cabinetului preşedintelui Senatului.
Amintim faptul că având în vedere temerile generate de războiul din Ucraina, Finlanda, dar și Suedia și-au exprimat dorința de a adera la NATO într-un timp cât mai scurt. Pe 15 mai, președintele, dar și premierul Finlandei au anunțat că țara va depune o cerere de aderare la NATo.
„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a spus preşedintele finlandez.
La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a spus că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.
„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a afirmat premierul Finlandei, citat de BBC.
Turcia nu susține aderarea Finlandei la NATO
Ulterior, mai multe țări deja membre NATO și-au anunțat sprijinul asupra aderării Finlandei la Alianță. Pe de altă parte, Turcia nu susține acest pas important.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan declara că atât Finlanda cât și Suedia găzduiesc militanți kurzi, membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerați de Guvernul de la Ankara drept organizație teroristă.
„Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară și deschisă față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele?”, a spus președintele Turciei, transmițând Suediei și Finlandei să nu se deranjeze să trimită o delegație de negocieri la Ankara.
În cazul în care Turcia nu își va schimba părerea, fără susținerea tuturor membrilor Aliaței, nicio țară nu poate adera la NATO.