Florin Cîţu urmează să efectueze o vizită la Bruxelles în perioada 11-12 februarie. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, premierul are întâlniri cu preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European.
Mai exact, se pare că șeful Executivului va avea întâlniri cu preşedinţii Consiliului European Charles Michel, Comisiei Europene Ursula von der Leyen, şi al Parlamentului European David Sassoli, precum şi cu vicepreşedinţii executivi ai Comisiei Europene Frans Timmermans, Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis.
De asemenea, potrivit sursei citate, Florin Cîțu se va întâlni și cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
„Programul vizitei include întrevederi cu principalii lideri europeni, între care preşedinţii Consiliului European, Charles Michel, Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al Parlamentului European, David Sassoli, precum şi cu vicepreşedinţii executivi ai Comisiei Europene Frans Timmermans, Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis.
De asemenea, prim-ministrul Florin Cîţu are programate întâlniri oficiale cu comisarul european pentru transport, Adina Vălean, şi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Agenda vizitei include şi întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din cadrul Parlamentului European: liderul Grupului PPE, Manfred Weber, secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz White, liderul Grupului RENEW, Dacian Cioloş şi liderul Grupului S&D, Iratxe García Pérez”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.
Mihai Tudose critică vizita lui Florin Cîțu
Duminică, europarlamentarul PSD Mihai Tudose, fost prim-ministru, a lansat acuzații dure la adresa premierului Florin Cîțu, în contextul călătoriei la Bruxelles.
Potrivit acestuia, proiectul de buget urmează să fie discutat cu oficialii Europeni, acesta fiind motivul vizitei făcute de premier.
„Motivul: proiectul trebuie discutat şi negociat cu oficialii Comisiei Europene, iar asta se va întâmpla cu ocazia vizitei pe care Cîţu o va efectua la Bruxelles.
Bugetul sigur nu e gata. Se lucrează încă la el.Mâine vom fi în situaţia de a se tranşa cine şi câţi bani primeşte. Nu cred că bugetul va fi „pus pe piaţă” până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze.
E adevărat că România şi celelalte state europene au ieşit din regula criteriului de deficit bugetar, de 3%, din cauza pandemiei. Comisia Europeană mai spune însă ceva: că acceptă devieri de la criteriul de deficit, cu condiţia ca acestea să fie provocate de pandemie, nu de proasta guvernare. Anul trecut, a închis (Guvernul liberal, n.r.) cu un deficit pe cash de 9,8% din PIB.
Este imens. Deficitul pe ESA încă nu se ştie. Cu toate giumbuşlucurile făcute – măscuţele luate la de 10 ori preţul, izoletele minune şi altele, care dau de lucru DNA pentru cinci ani – au declarat că au cheltuit 2 miliarde şi s-au împrumutat până la 30. Cu celelalte 28 nu se ştie ce au făcut. Programele de ajutor nu au primit bani. Practic, n-au făcut plăţi”, a spus Tudose.
Totodată, acesta a mai adăugat că vrea să vadă bugetul de stat cât mai repede și consideră că UE ar putea accepta ”porcăriile” care ar urma să fie făcute și în acest an.
„Aştept să văd şi eu bugetul pe care îl trimit la ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare, n.r.), să văd deficitul pe ESA (deficitul calculat pe metodologia europeană, n.r.) (…)
El (Cîţu, n.r.) va veni la Bruxelles şi cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din Uniunea Europeană”, a mai spus fostul prim-ministru.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea