Senatorul PNL Florin Cîțu susține că nu vom putea avea o rectificare pozitivă, așa cum anunță Liviu Dragnea și Mihai Tudose, deoarece veniturile încasate la buget sunt mai mici decât cele programate.
„În România, rectificarile bugetare sunt fie pozitive, fie negative. Mai există și situația în care se iau bani din bugetul unui minister (pentru ca nu s-au cheltuit) și se transferă altor ministere. Aceasta este o rectificare simplă, nu pozitivă (aviz Tudose). Rectificarea pozitivă se poate face doar când veniturile încasate la buget sunt mai mari decât cele programate. Astfel guvernul distribuie un surplus. Rectificarea negativă se face atunci când veniturile încasate sunt mai mici decat cele programate (aviz Dragnea). Atunci trebuie sa reduci cheltuielile”, explică Florin Cîțu într-o postare pe Facebook.
Politicianul arată că performanța Guvernului nu este deloc atât de bună precum se dă de înțeles.
„Rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanțelor arată că după 6 luni veniturile la buget sunt cu 5 miliarde mai mici decat cele programate. Asta în ciuda creșteri economice pe care Tudose ne-o vinde ca fiind cea mai mare din UE, de 5.8%. Mai mult, în primele 6 luni ale lui 2017 datoria publică a crescut cu 18.7 miliarde lei, iar preturile de consum, după 7 luni, au crescut cu 1.5% și sunt estimate să depășească ținta de inflatie. Cel mai important lucru însă este ca din creșterea economică de 5.8% în primul semestru, 5.5 vine din consum. Adică 95%. Și, cu toatea acestea, veniturile din TVA sunt mai mici cu 4.7 miliarde decat cele programate”, a mai punctat senatorul PNL.
Pentru clarificări, Florin Cîțu solicită ca premierul Tudose să fie audit în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat. De asemenea, în cazul unei rectificări bugetare pozitive, acesta susține că va cere o comisie de ancheta a rectificarii bugetare.
„La începutul lui ianurie am făcut parte din comisia de anchetă a rectificărilor bugetare din anul 2016. Aceasta comisie a fost cerută de Liviu Dragnea pentru a ancheta “gaura” de la buget. Acum, situația este mult mai gravă deoarece anul trecut veniturile la buget erau cu 4.7 miliarde mai mici decât cele programate. Anul acesta sunt cu 5.1 miliarde mai mici”, explică Florin Cîțu.