Florin Cîțu a reacționat la propunerea înaintată de economistul șef al BNR, Valentin Lazea. Oficialul Băncii Naționale venea cu soluții în ceea ce privește sectorul bugetar, dar acestea au fost respinse categoric de premier. Lazea propunea reducerea numărului bugetarilor cu 300.000 sau salariile scăzute cu 20% și o zi liberă neplătită.
Premierul Florin Cîțu a răspuns în cadrul unei conferințe de presă la propunerea economistului șef al BNR, Valentin Lazea. Cîțu a respins propunerea acestuia de a concedia 300.000 de bugetari sau reducerea salariilor cu 20% cu un program redus de muncă. Premierul a punctat că Guvernul a prezentat deja planul de reformă și se va ține de acesta.
„Economiștii au multe opinii și dezbaterile în cadru economic sunt bune. Putem să dezbatem academic foarte multe lucruri. Acest Guvern și-a prezentat planul de reformă, am prezentat o strategie fiscal-bugetară pe următorii patru ani și este aceea de care ne ținem noi. Când particip și eu și putem participa la tot felul de dezbateri este o plăcere să dezbatem, mai ales cu economiștii de la Banca Națională”, a declarat Florin Cîțu.
Ce propunea economistul șef al BNR?
Economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, susține că Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile cu aparatul public prin măsuri extrem de dure ale celor angajați la stat.
Oficialul BNR pune pe tapet două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă de la stat dar cu un preţ: toată lumea să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită.
„Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare.”, arată Valentin Lazea, analist economic şi economistul şef al BNR.
„Între ele sunt variante intermediare: să nu reducă cu atât de mult numărul, dar să reducă numărul, dar să reducă şi salariile cu mai puţin sau N variante intermediare.
Soluţia optimă pentru bugetari, dacă ar sta puţin să se gândească, ar fi ca reducându-se cu 20% salariile ar putea să păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere.”, a explicat economistul, potrivit Antena 3.