Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, duminică, cu ocazia zilei NATO, că alianța este pentru România cea mai solidă garanţie de securitate din istoria sa.
„73 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice. Tot astăzi, de Ziua NATO, aniversăm și faptul că în urmă cu 18 ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul din Bruxelles.
NATO este pentru România cea mai solidă garanție de securitate din istoria sa. Românii nu au de ce să se teamă. Iar aliații noștri au alături un partener loial și un pilon de stabilitate regional pe care se pot baza.
Am susținut și voi susține în continuare faptul că Alianța Nord-Atlantică este fundamentală pentru România. Este necesară creșterea procentului din #PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5%, pentru a putea consolida capacitatea de apărare.
De asemenea, salut decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România. Încă o dovadă că nu suntem singuri.
La mulți ani, NATO! La mulți ani României în NATO!”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.
Klaus Iohannis, mesaj important de ziua NATO
Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, cu ocazia zilei NATO, că românii beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie datorită NATO, care astăzi, la 73 de ani de existență, și-a dovedit roul crucial, pe fondul agresiunii Rusiei în Ucraina.
Declarațiile lui Klaus Iohannis
„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.
În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington. (…)
Astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora împotriva riscurilor și amenințărilor din ce în ce mai diverse și cu grad tot mai ridicat de complexitate.
Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a țării noastre, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023. De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.”, a spus Klaus Iohannis.