Florin Cîțu a făcut o solicitare de urgență în în plin război în Ucraina. Liderul PNL a cerut să se ia imediat o măsură importantă, susținând că acest pas este imperativ pentru siguranţa noastră. Cererea sa vine în contextul în care trupele ruse se află pentru a noua zi consecutiv pe teritoriul Ucrainei.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că actualul regim al Rusiei, cu o economie funcţională, reprezintă „o ameninţare pentru toate ţările din regiune”. El este de părere că trebuie oprite imediat schimburile comerciale cu Rusia.
„Trebuie să oprim schimburile comerciale cu Rusia acum. Este imperativ pentru siguranţa noastră”, subliniază Cîţu.
El a explicat că atăta vreme cât se va face comerț cu Rusia, atunci țara lui Vladimir Putin nu va fi afectată economic.
„Atât timp cât încă vom face comerţ cu Rusia, economia ei va fi bine. Actualul regim al Rusiei cu o economie funcţională este o ameninţare pentru toate ţările din regiune”, a afirmat Cîţu, vineri, într-o postare pe Facebook.
El a susţinut oprirea comerţului cu Rusia.
„Trebuie să oprim schimburile comerciale cu Rusia ACUM. Este imperativ pentru siguranţa noastră”, a subliniat el.
Cîțu a cerut noi măsuri împotriva firmelor rusești
În urmă cu o zi, Florin Cîțu a propus coaliției de guvernare noi sancțiuni pentru firmele rusești din România, punctând că trebuie acționat urgent în acest sens.
„Voi cere în coaliție un act normativ care să taie accesul firmelor rusești la fonduri europene și orice altă formă de finanțare din taxele românilor”, transmite Florin Cîțu.
El a reamintit că anul trecut a dat o ordonanță de urgență prin care companiile din China au fost excluse de la contractele finanțate din fonduri europene.
„Nu trebuie să mai pierdem timpul. Trebuie acționat urgent”, conchide Cîțu.
Sancțiunile împotriva Rusiei încep să aibă un prim impact
Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei încep să aibă un prim impact, a apreciat joi un demnitar european, informează Reuters.
Credem că pachetul de sancţiuni pe care îl punem pe masă este destul de impresionant şi începe acum să aibă primele efecte – a declarat oficialitatea europeană.
”În privinţa aspectelor economice, avem bursa de valori de la Moscova închisă începând de luni.
Deprecierea rublei este de asemenea impresionantă; la fel şi faptul că Banca Centrală a Rusiei a trebuit să-şi dubleze rata dobânzii la 20%”, a explicat reprezentantul blocului comunitar european. Luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, au intrat în vigoare sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei. Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă. De asemenea, toate activele Băncii Centrale a Rusiei au fost îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.