În acest context, Cîțu a declarat în ce condiții își va da demisia din funcția de ministru al Finanțelor. Imediat după adoptarea acestei moțiuni, Cîțu a declarat că renunță la funcție doar dacă partidul din care face parte îi va cere asta nu din cauza PSD.
„Daca PNL imi cere demisia, imi voi da demisia”, a spus ministrul Finantelor. „In acest moment, nu ma gandesc sa imi dau demisia. Daca erau argumente serioase, poate discutam”, a mai spus el.
Înainte de aflarea rezultatului votului moțiunii de cenzură, Raluca Turca a declarat că Florin Cîțu nu va demisiona din funcție, chiar dacă moțiunea trece.
”Are o misiune atât de importantă pentru dezvoltarea economiei românești, încât nu-l vom lăsa să facă un asemenea gest”, a mai spus Turcan.
Motivul pentru care Partidul Social Democrat a depus moțiunea de cenzură
Social-democrații îl acuză pe Florin Cîțu, astfel, că la o lună de la învestirea Guvernului nu a luat nicio măsură pozitivă, așa cum anunțase la preluarea mandatului de ministru.
PSD îl acuză pe Cîțu că a împrumutat România, la nici două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru, cu 3,4 miliarde de lei.
„Pentru că în luna în care s-a instalat la Ministerul Finanțelor Publice, la nici două săptămâni de când a preluat portofoliul, Ministrul Cîțu a împrumutat România cu 3,4 miliarde lei, o sumă uriașă, la care se adaugă împrumuturi în valoare de 338 milioane euro. Mai grav este că a făcut acest lucru la niște costuri uriașe. Iată cum arată disecția costrurilor la care s-au împrumutat profesioniștii din PNL: pentru obligațiunile la 10 ani, dobânda plătită de guvern a crescut de la 4,23%, la 4,55%, adică o creștere cu 32 puncte de bază, iar pentru titlurile de stat în lei, pe termen scurt (40 – 60 de luni), dobânzile au crescut de la 3,55% la 4,09%, adică o creștere cu peste 54 puncte de bază. Asta arată încrederea pe care sistemul financiar o are în PNL sau trădează faptul că, prin declarațiile și poziționarea lor, liberalii au îngenuncheat România, pur și simplu?”, se arată în textul moțiunii.