Varianta rotaţiei prim-miniştrilor într-un guvern cu PSD şi UDMR este o soluţie, spune Florin Cîțu. Totuși, președintele PNL a subliniat că, în momentul de față, mandatul liberalilor este pentru o guvernare în jurul PNL.
Florin Cîțu susține rotația premierilor: Eu am spus din primul moment că este o variantă
Totodată, Florin Cîțu a ținut să puncteze că a susținut din prima varianta cu rotaţia premierilor. Declarația președintelui PNL a fost făcută la Palatul Parlamentului, înainte de şedinţa BEx a liberalilor.
„Nu am spus că nu o susţinem, din contră. Este o variantă. Eu am spus din primul moment că aceasta cu rotaţia premierilor este o variantă. Vom vedea. Altă variantă în momentul acesta nu este”, a declarat Florin Cîţu.
Cîțu dorește o guvernare în jurul PNL
De asemenea, acesta a precizat că mandatul liberalilor la negocierile cu PSD şi UDMR este, în momentul de față, pentru o guvernare în jurul PNL.
„Acesta este mandatul negocierilor în acest moment, cu o guvernare în jurul PNL. Dacă din negocieri venim cu o altă soluţie, mergem înapoi în partid şi vedem dacă partidul acceptă acea soluţie”, a completat Florin Cîţu.
PNL și PSD au ajuns la un consens
Anterior, ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că PSD și PNL au ajuns la un consens, în privinţa capitolului cultură din programul de guvernare.
„Au fost discuţii care într-adevăr au dus la un consens. Ne-am retras pentru discuţii punctuale care ţin de detalii. Vreau să vă spun că aţi remarcat şi dumneavoastră, presa, că în general pe zona culturală foşti sau actuali miniştri, parlamentari, membri ai comisiilor de specialitate am dori cam aceleaşi lucruri pentru sectorul cultural.
Nu prea avem lucruri pe care să ne contrazicem. Singurele lucruri pe care trebuie poate să le reglăm ar fi ordinea priorităţilor”, a spus Bogdan Gheorghiu, la Palatul Parlamentului.
De asemenea, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a precizat că a existat consens pe ideile generale ale acestui capitol şi că urmează să fie stabilită ordinea priorităţilor.
„Consensul este pe abordarea faţă de cultură şi pe abordarea faţă de programele cele mai importante pe care trebuie să le facem. Sigur că există limitări bugetare, sigur că există limitări de timp. Noi acum ne vom retrage şi vom veni, până mâine în jurul prânzului sper, cu partea de cultură terminată.
Sunt proiecte pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Cel mai important este Timişoara – capitală culturală europeană, există finanţarea Institutului Naţional al Patrimoniului, toate şantierele pornite şi neterminate, există Codul patrimoniului, există actualizarea listei monumentelor istorice. Sunt foarte multe. Există în plan legislativ priorităţi – statutul lucrătorului cultural, privind managementul cultural. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le punem într-o ordine de precădere pe care o veţi afla în foarte scurt timp”, a declarat Lucian Romaşcanu.