Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi că va merge la şedinţele de politică monetară ale băncii centrale pentru a prezenta puncte de vedere ale Finanţelor „exact acolo, în momentul în care se iau deciziile”.
„Aş vrea ca opinia publică să ştie foarte clar că există comunicare foarte bună şi transparentă între Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională şi de aceea am spus că voi merge la aceste şedinţe de politică monetară pentru a prezenta puncte de vedere ale Finanţelor exact acolo, în momentul în care se iau deciziile. Nu are drept de vot Ministerul Finanţelor, poate doar să participe la acesta şedinţe”, a precizat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.
Demers ”pentru transparentizare”
Totodată, ministrul Finanţelor a subliniat că doreşte să participe la aceste şedinţe în primul rând pentru că legea îi permite, iar în al doilea rând pentru transparentizare.
„În primul rând, legea îmi permite şi, în al doilea rând, transparentizare, pentru a nu mai exista în spaţiul public această discuţie despre ce zice ministrul Finanţelor despre politică monetară, ce zice politica monetară despre ce trebuie să facă Ministrul de Finanţe. Mergem la discuţii, vor fi transparenţi. De fiecare dată, noi, şi elementele de buget sau deficit le discutăm cu Banca Naţională„, a mai spus Florin Cîţu.
În context, trebuie precizat că ministrul de Finanțe a făcut numeroase apeluri publice către factorii de decizie din BNR pentru a opera o reducere de mai mare amplitudine a dobânzilor, în condițiile în care Banca Centrală a făcut deja de trei ori acest lucru în 2020.
”Mai este loc ca dobânzile să scadă”
”România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune. Mai este loc ca politica monetară să vină, să susţină din spate. Mai este loc ca dobânzile să scadă, mai este loc ca rezervele minime obligatorii să scadă.
De acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei – politica fiscală care merge, dar nu mai are la fel de mult loc, spaţiu, vor să fie împinse şi de politica monetară. În alte ţări din Uniunea Europeană deja dobânzile sunt la zero şi nu mai este loc sau sunt chiar negative.
Aici mai este loc să coborâm dobânda şi să impulsionăm economia şi în perioada următoare”, a declarat recent Florin Cîţu.