Florin Cîțu vine cu vești bune! Ar trebui să avem un buget aprobat până pe 23 decembrie
Astfel, Florin Cîțu a declarat la Palatul Parlamentului că „ar trebui să avem şi un buget aprobat până pe 23 decembrie” în cazul în care totul va merge bine.
„S-a discutat pe scheletul bugetului. Înţeleg că vineri va fi ordonanţa pentru măsuri fiscal-bugetare, după aceea o să fie legea plafoanelor săptămâna viitoare şi, dacă totul merge bine, ar trebui să avem şi un buget aprobat până pe 23 decembrie”, a explicat Florin Cîţu.
De asemenea, acesta a spus că deficitul bugetar asumat este de 5,84 pe cash şi de 6,2-6,3 pe ESA. Liderul PNL a fost întrebat dacă investiţiile vor rămâne la 7% din PIB și dacă vor exista resurse pentru cei 1.200 de lei care ar urma să fie daţi celor cu pensii mai mici de 1.600 de lei în luna ianuarie.
„Aşa ar trebui să fie. Să vedem forma finală a bugetului. Ce s-a discutat în programul de guvernare nu se mai rediscută. Acelea nu se mai rediscută. Banii vin din buget ca peste tot. (…) Sursa de finanţare este bugetul de stat întotdeauna, nu există o sursă specială pentru pensii”, a răspuns Florin Cîţu.
Acesta a arătat că ajutorul de 1.200 de lei pentru pensionari va fi acordat în baza unei formule.
„Este o formulă. Ministerul Muncii o să vină şi o să vă explice. Vom avea o discuţie şi mâine”, a completat liderul PNL.
Florin Cîțu are încredere în BNR
Anterior, Florin Cîţu a vorbit despre evoluția economiei românești, dar și despre previziunile venite de la BNR. Acesta a susținut că are încredere deplină în precizările economiștilor, conform cărora această creştere a inflaţiei este una tranzitorie.
„Deficitul bugetar de 5,84, este un deficit mare pe cash pentru România. Acum, trebuie să ne gândim, cum mă uit eu, mă uit ca economist, la ceea ce urmează şi trebuie să ne uităm, dacă vrem, în continuare, ca politica fiscală să fie stimulativă sau, dacă vrem, ca politica fiscală să devină neutră, în aceste condiţii. Dacă politica fiscală rămâne stimulativă, în continuare, presiunea pentru a reduce, din presiunea pe costuri din economie sau responsabilitatea, trece la Banca Naţională. Aici, depinde cum se fac priorităţile şi cum doreşte Guvernul să facă mixul dintre politica fiscală şi politică monetară. Asta vă spun ca economist. Acum, decizia este la Guvern, cum vrea să prioritizeze.
Un deficit de 5,84 înseamnă o sumă mare de deficit. Vorbim de aproape 76 de miliarde de lei deficit. Deci, peste ceea ce luăm din economie, venituri şi cheltuieli, 76 de miliarde de lei vor trebui să fie împrumutaţi din piaţă. Suma este mare, eu zic că dacă suntem atenţi, orice poate să fie susţinut”, a declarat Florin Cîţu.