Președintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor declară că, în contextul crizei generate de noul coronavirus, nici nu se poate pune problema unui profit pentru bănci în acest an. De asemenea, Florin Dănescu atrage atenția că, pe lângă această criză, în Parlament sunt legi care pun sub semnul întrebării activitatea băncilor în general.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, consideră că la „o criză aşa de puternică” este foarte greu să se mai pună „problema profitului” în ceea ce priveşte băncile, în prezent acestea fiind preocupate de felul în care administrează resursa disponibilă, transmite Agerpres.
„Este un lucru destul de clar că la o criză aşa de puternică este foarte greu să îţi pui problema profitului. Astăzi cu toţii ne punem problema felului în care administrăm resursa pe care o avem. De aceea facem apel la toţi cei care au responsabilitatea deciziilor să nu facă promisiuni pe buzunarul altora şi, în acelaşi timp, ar trebui să decidă cei care înţeleg şi complexitatea şi adâncimea unei astfel de crize. Cred că este foarte important ca şi bancherii să fie întrebaţi când se decide despre industria bancară. Măcar acum, în situaţia asta, de responsabilitatea generală”, a afirmat, vineri, Dănescu, la Digi 24, întrebat care este opinia sa cu privire la recomandarea BNR pentru băncile din România de a nu plăti dividende în 2020.
Florin Dănescu: Nu știu dacă se va pune problema de profit anul acesta
În opinia preşedintelui ARB, ceea ce a recomandat Banca Naţională a României „este un lucru absolut natural”.
„Şi în trecut, în ultimii zece ani, peste 60% din profiturile făcute de bănci au fost reinvestite în bănci în România. Pentru că şi capitalul a crescut cu peste 3 miliarde de euro. Este un lucru natural, în contextul acesta dificil, ca toate resursele, inclusiv din câştigul băncilor să fie alocat, pentru a fi consumat, în vederea confruntării acestei crize. Nici nu ştiu dacă se va pune problema de profit anul acesta. Nu numai criza ne va pune şi ne va confrunta şi pe noi cu o situaţie dificilă, dar şi pentru că în Parlament sunt alte legi, nu numai cea de care vorbiţi astăzi, care pun sub semnul întrebării activitatea băncilor în general. Criza pe noi ne-a prins într-o situaţie în care, oricum, băncile erau puse în dificultate de procesul parlamentar”, a mai afirmat Florin Dănescu.
În ceea ce priveşte amânarea plăţii ratelor la bănci pentru nouă luni, preşedintele ARB consideră că această perioadă a fost decisă „pripit”. „Propunerile noastre au fost întotdeauna cele prin care să ne uităm din aproape în aproape. Tocmai, că nu putem să vedem care ar fi perioada ideală, nu se poate calcula cu uşurinţă – şi cred că nu se poate calcula astăzi. Tocmai de aceea, propunerile noastre mergeau cu variante de maniera trei luni, cu posibilitate de prelungire la şase luni sau cu posibilitatea de prelungire. Ar fi oferit aceeaşi linişte clienţilor noştri, populaţiei şi companiilor. Dar poate că ne-am grăbit şi, probabil, că atunci când se suprapune politicul cu economicul, economicul întotdeauna suferă şi este lăsat în secundar”, a adăugat Florin Dănescu.
Sursă foto: INQUAM