UPDATE
Curtea Constituţională a României a amânat pentru 11 noiembrie, dezbaterea sesizărilor PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
De asemenea, CCR a amânat pentru 11 noiembrie şi sesizările celor două formaţiuni în legătură cu numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.
Ştirea iniţială
Florin Iordache își află astăzi soarta, numirea sa la Consiliul Legislativ aflându-se pe agenda CCR. Judecătorii se vor pronunța asupra sesizărilor PNL şi USR privind numirea deputatului PSD în fruntea Consiliului Legislativ. Alături de acest subiect, la CCR se va analiza și numirea lui George Edward Dircă in funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.
Subiectul nominalizării lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ a provocat, în urmă cu câteva săptămâni, un adevărat război pe scena politică. Florin Iordache, fostul ministru de Justiţie celebru ca autor al OUG 13, care a scos sute de mii de români în stradă, a fost numit ca preşedinte al Consiliului Legislativ, iar liberalii au arătat că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Cei de la PNL au susținut că preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.
Liberalii afirmă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de lege. „Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.
Votul a fost secret, cu buletine.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.