Florin Jianu, Consiliul Național al IMM-urilor: „În România Start-up Nation devine Tech Nation”. 4 mari programe pentru IMM-uri/Start up-uri în 2022

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România a organizat conferința „Surse de finanțare pentru tineri antreprenori în 2022”. Evenimentul a avut ca scop prezentarea principalelor programe ce pot fi accesate în anul 2022, fiind prezenți reprezentanți ai Consiliul Național al IMM-urilor, ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, etc.


Florin Jianu este președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și a prezentat, în timpul evenimentului, mai multe idei și proiecte importante pentru antreprenori. Una dintre ele a fost și reducerea limitei de vârstă pentru accesarea diferitelor programe de finanțare: „Eu m-aș lupta în perioada următoare ca vârsta antreprenorilor debutanți să scadă. Să poți să-ți faci o firmă în România de la 16 ani. Din ce în ce mai mulți tineri au inițiative antreprenoriale și au idei foarte bune de proiecte și afaceri. Ar trebui să venim în sprijinul lor”, transmite Florin Jianu.

El a fost timp de 6 ani președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România. În acea perioadă a contribuit la diferite programe de finanțare, precum SRL-D-ul care ajuta întreprinzătorii debutanți să genereze afaceri, iar după, programul Start. Acest tip de programe s-au aflat printre prioritățile sale când era ministru.

Start up Nation devine Tech Nation

„În România Start-up Nation devine Tech Nation. Asta neînsemnând că viitoarele start up-uri trebuie să fie doar din tehnologie, ci trebuie să aibă o componentă de tehnologie. Ele pot să vină din agricultură, industrie, comerț, servicii, dar trebuie să aibă o componentă de digitalizare, deoarece așa arată viitorul”, explică Jianu.

Programul Start-up Nation va suferi câteva modificări în ediția din acest an, iar președintele Consiliului Național al IMM-urilor a vorbit despre ele. Aici putem aminti eliminarea diferențelor dintre București, Ilfov, Cluj cu celelalte județe din țară și introducerea unei cofinanțări minime, pentru ca antreprenorii să fie mult mai dedicați proiectului: „Vă amintesc faptul că pentru programul Start componentele de finanțare erau 50 – 50, statul îți dădea 10.000 de euro și mai veneai și tu cu 10.000 euro. Noi susținem o rată de cofinanțare de 10-15% și să nu facem diferențiere pe numărul de locuri de muncă create. Eu cred că o medie de 2 locuri de muncă este mai mult decât suficient pentru ceea ce dorește să creeze un start-up”, explică Florin Jianu.

Marile programe pentru IMM-uri în 2022

Dumitru Nancu, Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a prezentat cele mai importante programe de finanțare pentru IMM-uri în 2022. Cel mai de succes program este IMM Invest.

„În 2019, un an bun din punct de vedere economic fondul a acordat 24.000 de garanții în valoare de 3,6 miliarde lei. 2020, Fondul Național de Garantare a acordat 92.300 de garanții, în valoare de 17 miliarde lei. 2021 acordăm 84.000 de garanți, dar creștere valoarea la 18 miliarde lei. Suma injectată în economie de sistemul financiar-bancar a fost doar în 2020 de 23 de miliarde prin programele fondului național de garantare, aproape 3% din PIB. Cifrele au fost și sunt încurajatoare”, transmite Dumitru Nancu, care este de părere că actualul program de guvernare este cel mai „coerent și bun” pe componenta de instrumente financiare.

Guvernul României vine cu un pachet de 4 programe în 2022, considerate a fi foarte curajoase și sustenabile de către Dumitru Nancu, care însumează 17 miliarde de lei. Toate acestea au fost incluse în programul de guvernare.

AGRO INVEST – „Economia României are nevoie de o reindustrializare. Deficitul balanței comerciale în 2019 pe agricultură era undeva la 1 miliard de euro. S-a venit cu acest program, Agro Invest, Guvernul a alocat 1 miliard lei plafon, ca în cei 6 ani să echilibrăm această balanță comercială. Anul trecut, de la 1 miliard de lei, cerința a fost de 2,7 miliarde, de 3 ori mai mult. Un program care a avut succes și are în continuare”

IMM PROD – „Se merge pe încurajarea producției autohtone, creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție. Bineînțeles că peste tot o să vedem acest termen de digitalizare a activității, alături de obiectivele de mediu, îmbunătățirea eficienței energetice”, transmite Dumitru Nancu. Eligibili pentru acest program vor fi IMM-urile din sectorul producție, inclusiv startup-urile, care vor fi eligibile pentru toate programele.

RURAL INVEST – „Vine ca o complementaritate a programului Agro Invest. Este un program gestionat în totalitate de Ministerul Agriculturii: achiziția de terenuri, finanțarea creditelor fermierilor, retehnologizare, securitate energetică, certificate de depozit, piscicultură, acvacultură și industria alimentară”

GARANT CONSTRUCT – considerat de Dumitru Nancu cel mai sustenabil, investiții în ceea ce înseamnă construcțiile pentru primării, consilii județene, etc.; dar și pentru IMM-uri, care timp de 24 de luni nu plătesc dobânzi și comisioane de garantare.

INNOVATION – un program adresat firmelor ce fac cercetare, inovare, dezvoltare

Toate aceste programe se află și pe site-ul FNGCIMM. Dumitru Nancu consideră că aceste proiecte vor fi operaționale cel mai devreme la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2022.