UPDATE

Managerul Institutului „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, a confirmat că Florin Piersic va fi transferat la Spitalul Foişor.

„Va face (investigaţia) PET – CT şi va merge la Spitalul Foişor, unde i se va scoate proteza de genunchi”, a precizat acesta pentru Agerpres.

Ştirea iniţială

Florin Piersic primește tratament pentru infecția cu stafilococ la Spitalul Matei Balș din București. Este în mod constant sub observația atentă a unei echipe multidisciplinare, formată din specialiști ortopezi și cardiologi.

Doctorul Adrian Marinescu a furnizat detalii despre starea de sănătate a actorului și a explicat posibilele surse de infectare.

„În mod clar este stabil și când spun stabil mă refer la situația în care nu e în terapie intensivă și nu a fost din primul moment. Nu este o situație medicală care să-i pună viața în pericol în acest moment.

Adică nu e o situație de gravitate, așa cum am auzit în diverse surse și cred că e important de spus lucrul acesta, dar într-adevăr este un pacient vulnerabil prin vârstă, prin bolile asociate și un lucru pe care nu-l are în raport cu această infecție”, a declarat el la Antena 3 CNN.

Între timp, tot Antena 3 relatează, joi dimineaţă, că actorul ar urma să fie transferat la un spital privat din Bucureşti. După aceea, va fi internat la Spitalul Foișor, unde va primi tratament pentru problemele pe care le are la genunchi.

Florin Piersic este în stare stabilă

Directorul medical al Spitalului Matei Balș menționează că ar fi putut avea o pneumonie sau o viroză. Astfel, era necesar să fie supravegheat cu atenție, așa cum se întâmplă în prezent.

Potrivit lui Adrian Marinescu, există o confuzie, deoarece legătura cu stafilococul și ceea ce s-a afirmat despre acesta în cursul zilei s-a clarificat destul de bine. El menționează că s-a discutat despre un stafilococ asociat cu mediul spitalicesc, caracterizat ca fiind agresiv, însă această afirmație este incorectă.

Doctorul a explicat că, potrivit informațiilor disponibile, stafilococul în discuție este sensibil la antibiotice și păstrează această sensibilitate, fiind unul dintre cei obișnuiți care se găsesc pe piele și sunt răspândiți în mod natural.

Acesta subliniază că, în urma testării, este probabil ca majoritatea oamenilor să fi avut acest stafilococ în mod natural. Prin urmare, nu ar trebui să se facă o legătură directă între acest stafilococ obișnuit și o infecție severă asociată cu un spital.

Adrian_Marinescu
Adrian Marinescu (SURSA FOTO: Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”)

Stimulatorul cardiac nu produce modificări în funcția inimii actorului

Pe de altă parte, dr. Adrian Molnar de la Institutul Inimii din Cluj, a furnizat informații despre stimulatorul cardiac utilizat de actorul Florin Piersic.

El menționează că stimulatorul cardiac a fost implantat acum 15 ani din cauza episoadelor de bradicardie experimentate de marele actor. Această intervenție a fost efectuată în principal pentru a preveni posibilele episoadă mai lungi de bradicardie, nu neapărat din necesitatea utilizării unui stimulator permanent. Prin urmare, se subliniază că extragerea stimulatorului nu are impact asupra funcției inimii în prezent.

„El poate să stea fără acel stimulator câteva săptămâni și vedem cum evoluează. Pentru că în cei 15 ani cât acest stimulator a fost montat, inima a funcționat foarte bine, fiind consumate aproximativ 10% din bateria stimulatorului, deci intră intermitent și destul de rar în funcție stimulatorul cardiac.

Acum extragerea acestui stimulator, a sondelor de stimulare din inimă s-a făcut pentru că pe aceste sonde s-au format un film de fibrină care a fost colonizat de bacteria pe care o avea în sânge, și pentru că aceste sonde întrețin infecția și antibioterapia nu își face efectul complet dacă aceste sonde nu sunt extrase, ele au fost extrase și s-a văzut pe evoluția stării generale a actorului o evoluție mai bună decât înainte”, a declarat medicul.

Adrian Molnar precizează că tratamentul definitiv implică extragerea protezei de la nivelul genunchiului, care este considerat primul focar de infecție în organism, precum și îndepărtarea sondelor de stimulare, reprezentând al doilea focar de infecție în organism.