PNL nu vrea „turnătorie fiscală”

PNL nu susţine recompensarea celor care denunţă faptele de evaziune fiscală. Aceasta este declarația dată, marţi, de către deputatul liberal Florin Roman. Politicianul a spus că proiectul așa cum este el în forma actuală nu este pe placul liberalilor.

„Este o altă decizie luată de Grupul fiscal, împreună cu conducerea partidului, pe care i-am comunicat-o ministrului de Finanţe, că în actuala formă nu susţinem acel proiect al avertizorului, pe partea de evaziune fiscală. Noi considerăm că, în primul rând, combaterea evaziunii fiscală se face în vămi prin montarea scannerelor şi prin scanarea tuturor containerelor care intră în România, prin combaterea evaziunii fiscale acolo unde ştim că avem probleme, pe zona de legume-fructe, pe zona de petrol, pe zona de produse minerale şi energetice şi sigur că digitalizarea ANAF-ului este o altă prioritate”, a declarat Roman, la Parlament.

El a adăugat că nu s-a luat nicio decizie în acest sens, fiind vorba doar „despre o stângăcie”.

„E adevărat, n-a fost luată o decizie şi am spus la momentul respectiv că deciziile se anunţă după ce au şi partea de susţinere politică. În acest caz a fost, să zic aşa, vorba de o stângacie. Trebuie să înţelegeţi că domnul Boloş are o construcţie a unui om corect, de tehnocrat, care are o problemă, şi anume aceea de a aduce bani la visteria ţării pentru a funcţiona statul din toate punctele de vedere şi sigur că primeşte diferite sugestii, propuneri din interiorul Ministerului de Finanţe. Problema e de comunicare, că nu comunici aceste decizii decât în momentul în care ai şi susţinerea coaliţiei pentru aceste măsuri”, a explicat Roman.

Există promisiunea că bugetul va fi adoptat până la sfârșitul anului

Întrebat dacă bugetul pe anul viitor va fi adoptat până la sfârşitul acestui an, deputatul PNL a arătat că „există această promisiune de la Ministerul Finanţelor”. El a detaliat că cel mai probabil, săptămâna viitoare, va apărea formula de buget în parlament. Florin Roman speră ca cel târziu până pe 22 decembrie, aceasta să fie votată.

Și Eduard Hellvig a vorbit, zilele trecute, despre recenta propunere a ministrului Marcel Boloș privind crearea unui mecanism de a recompensa „informatorii”.

Deși modelul se inspiră din sistemul din Statele Unite, Hellvig subliniază că în SUA, Oficiul Avertizorului se concentrează pe fraude de peste 2 milioane USD. Și există o procedură strictă. În lipsa unui plafon similar în România, Hellvig avertizează că acest sistem ar putea duce la o aglomerare a inspectorilor ANAF. În plus, ar putea proteja, paradoxal, marii evazioniști.