Fostul director al Spitalului „Malaxa”, Florin Secureanu, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidare și luare de mită. Tribunalul București a decis confiscarea unei sume semnificative și impunerea unor sancțiuni financiare drastice.

Alți doi colaboratori, implicați în scheme complexe de fraudare a fondurilor spitalului, au primit și ei pedepse severe. Investigațiile DNA au scos la iveală un mecanism de corupție extins, care a funcționat timp de mai mulți ani, prejudiciind grav sistemul de sănătate publică.

Condamnarea fostului director Florin Secureanu și măsurile dispuse de instanță

Florin Secureanu a fost condamnat de Tribunalul București la 11 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și delapidare. Conform sentinței, instanța a dispus și confiscarea sumei de 1.279.402 lei, reprezentând valoarea mitei primite de fostul director pe parcursul activității sale.

Decizia vine ca urmare a unei investigații minuțioase realizate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au analizat documente și au obținut mărturii care confirmă implicarea sa în acte de corupție.

Pe lângă Florin Secureanu, alți doi administratori de firme au fost condamnați în același dosar.

Cristian Ioniță a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare pentru spălare de bani, iar Mihai Mesner a fost condamnat la 8 ani pentru spălare de bani și complicitate la delapidare, acuzații ce au avut consecințe deosebit de grave asupra instituției medicale.

Spitalul Malaxa
Spitalul Malaxa / SURSA FOTO: Facebook

Sancțiuni financiare și recuperarea prejudiciului

Cei trei condamnați au fost obligați de instanță să achite, în mod solidar, suma de 6.181.863 lei către Spitalul „Malaxa”. Această sumă reprezintă valoarea prejudiciului cauzat prin activitățile ilegale desfășurate de aceștia.

Deși decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, măsura de recuperare a prejudiciului a fost dispusă pentru a compensa pierderile financiare suferite de spital.

Secureanu este deja încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, unde execută o altă pedeapsă de 3 ani și 8 luni, primită într-un dosar anterior. Aceasta demonstrează implicarea sa repetată în acte de corupție și management fraudulos al resurselor publice, contribuind la daune semnificative asupra sistemului de sănătate.

Modul de operare și implicarea celorlalți inculpați

Investigațiile realizate de DNA au dezvăluit că Florin Secureanu a ocupat funcția de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București între 1 aprilie 2007 și 29 noiembrie 2016. După numirea sa oficială în funcție, în anul 2009, acesta a implementat diverse scheme frauduloase prin care a sustras sume importante din fondurile spitalului, însușindu-și aproape 9.144.053 lei.

Procurorii au detaliat mai multe modalități prin care Secureanu și-a însușit bani din casieria spitalului. O metodă frecventă a fost justificarea falsă a achiziționării unor bunuri și servicii prin facturi emise de firme cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste companii nu au livrat niciun bun și nu au prestat niciun serviciu către spital, utilizându-se astfel documente fictive pentru a justifica sumele retrase din patrimoniul instituției.

Mai mult, Secureanu a creat circuite comerciale fictive, implicând mai multe societăți comerciale care au emis facturi false pentru servicii și produse inexistente. Acestea au fost achitate din fondurile spitalului, iar banii au fost retrași ulterior în numerar, fiind redirecționați către Secureanu prin intermediul unor persoane de încredere.

Implicarea administratorilor de firme în schemă

Cristian Ioniță, administrator al mai multor societăți comerciale, a fost unul dintre colaboratorii esențiali ai lui Secureanu. Conform anchetatorilor, acesta a emis facturi fictive în valoare de 6.181.863 lei pentru servicii și bunuri către Spitalul „Malaxa”. Ulterior, sumele achitate de spital erau retrase în numerar de Ioniță și transmise lui Mihai Mesner. Acesta din urmă era responsabil de remiterea banilor către Secureanu, păstrând doar un comision de 5-10% din suma totală.

Acest mod de operare a permis sustragerea unor sume importante de bani, fără ca activitatea ilegală să fie detectată timp de mai mulți ani. Rolul central al celor doi administratori de firme în această schemă a fost esențial pentru succesul mecanismului de fraudare pus în aplicare de Secureanu.

Achiziții fictive și pachete turistice pe banii spitalului

Un alt aspect grav al activității infracționale a fost reprezentat de obținerea unor pachete turistice pe cheltuiala spitalului.

Între 20 mai 2011 și 24 noiembrie 2016, Secureanu a cerut și a obținut de la o firmă furnizoare de consumabile medicale achitarea unor servicii turistice în valoare de 1.279.402 lei. Aceste servicii au inclus bilete de avion, cazare, închirieri auto și alte facilități.

Procurorii au stabilit că aceste pachete turistice au fost folosite în cea mai mare parte de Secureanu, dar au beneficiat de ele și prieteni, membri ai familiei, medici și alți angajați ai spitalului. Destinațiile au fost variate, de la țări din Europa precum Italia, Spania, Germania și Austria, până la locații exotice din Statele Unite, Canada, Asia, Australia și Noua Zeelandă.

Toate aceste deplasări au fost organizate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea în detaliu conținutul pachetelor, datele și locațiile călătoriilor. Investigațiile au arătat că niciuna dintre aceste cheltuieli nu a avut legătură cu activitățile spitalului, ci au fost efectuate exclusiv pentru beneficiul personal al fostului manager și al apropiaților săi.

Rolul angajaților și falsificarea documentelor contabile

Pentru a masca aceste delapidări, Florin Secureanu a beneficiat de ajutorul altor angajați ai spitalului, care au contribuit la falsificarea documentelor contabile. Aceștia au întocmit facturi și documente justificative false pentru a acoperi retragerile ilegale de fonduri, creând o aparență de legalitate în evidențele contabile ale spitalului.

Astfel, operațiunile ilegale nu au fost detectate imediat, permițând lui Secureanu să continue activitatea infracțională pe parcursul mai multor ani. Implicarea personalului spitalului în aceste acte a evidențiat amploarea corupției și dificultatea descoperirii și dovedirii unor astfel de fapte complexe.

Aceste informații oferă o imagine amplă a modului în care fostul director Florin Secureanu a utilizat funcția sa managerială pentru a desfășura o serie de activități ilegale, cauzând daune semnificative atât instituției pe care o conducea, cât și întregului sistem de sănătate publică.