Căpitanul nejucător al echipei de tenis a Romåniei, Florin Segărceanu, a intrat puternic în afaceri. Construieşte blocuri, terenuri de golf şi face comerţ cu articole sportive. Are asociaţi precum Ilie Năstase, Bogdan Enoiu şi Cristian Ţånţăreanu.
Visul mărturisit al lui Florin Segărceanu este înfiinţarea unei şcoli de tenis, investiţie pe care o tot amånă de cåţiva ani. Între timp, pariază pe imobiliare, sector în care este prezent din 1999, cu o investiţie iniţială de 300.000 de dolari. „Am intrat din întåmplare în afacerile imobiliare. Prima dată am construit, alături de cåţiva prieteni, o vilă cu patru apartamente în Floreasca, imobil în care ne-am şi mutat. Am văzut că există cerere mare şi evident că am continuat, iar investiţiile le-am făcut exclusiv din fonduri proprii. Dacă aveam curajul să luăm finanţare de la bănci, probabil că acum eram departe“, spune Segărceanu într-un interviu acordat revistei Capital. Printre partenerii săi din TTS-Invest, firma prin care dezvoltă proiectele imobiliare, se află omul de afaceri Cristian Ţånţăreanu şi germanul Andreas Schlechta. Pånă acum, fostul jucător de tenis a dezvoltat cinci proiecte, toate amplasate în zone rezidenţiale din centrul şi nordul Capitalei. „Facem, în general, blocuri cu maximum 25 de apartamente, cu finisaje de lux. Însă piaţa a început să obosească şi probabil că după ce finalizăm ce avem acum în lucru ne vom axa pe altceva“, continuă Segărceanu. În prezent, TTS-Invest construieşte un bloc pe strada Mihai Eminescu din Capitală, proiect în care au fost investite două milioane de euro. Căpitanul nejucător al echipei de tenis a Romåniei spune că mai deţine două terenuri, pe care se vor realiza alte două proiecte. Abia după finalizarea lor va veni momentul regåndirii strategiei de business imobiliar. Se arată uşor frustrat de faptul că nu a intuit, la fel ca alţii, turnura pe care o va lua piaţa de profil. „Ştii cåt am plătit noi pe terenul din Floreasca, unde am construit prima dată? Vreo 200 de dolari/mp. Acum costă 2.500 de euro metrul“, spune Segărceanu, trădånd regretul că nu a păstrat terenul pentru a-l vinde acum.
Din tenis, Florin Segărceanu a cåştigat 500.000 de dolari, cu care şi-a finanţat parţial afacerile. Printre partenerii săi din cele şapte firme unde deţine participaţii se numără Vladimir Cohn (Vegas SA – jocuri de noroc), fostul tenisman Ilie Năstase şi Bogdan Enoiu, managing director al McCann Erickson Romånia, alături de care deţine compania de intermedieri Sport Media Management.
Alături de prinţul Sturdza, într-un proiect de 50 mil. euro
Deşi puternic implicat în afaceri, Segărceanu rămåne apropiat de sport, fiind, în prezent, preşedintele Bucharest Golf & Country Club, un complex aflat în dezvoltare în apropiere de Chitila. „E un proiect frumos, unde deja s-a dat drumul la zona de antrenament de şase găuri. Terenul efectiv de golf va avea 18 găuri, numai investiţia pentru acesta urmånd să se ridice la şapte milioane de euro“, explică Segărceanu. Şi în această afacere numele său este legat de o celebritate, prinţul Dimitrie Sturdza, acţionar la Swiss Golf & Leisure Development, dezvoltatorul proiectului care va costa în total 50 de milioane de euro. Mărturiseşte apoi că visul său cu şcoala de tenis ar putea fi împlinit tot de acest proiect. „Se va face acolo şi o zonă rezidenţială, dar şi o bază sportivă – şi asta ar putea fi soluţia pentru şcoala mea de tenis“, speră Segărceanu.
Andrei Pavel ar putea prelua banderola de căpitan nejucător
O investiţie mai mică, de familie, este şcoala şi grădiniţa Little London, de care se ocupă soţia lui. „Am investit aici circa 200.000 de euro, iar motivul a fost că ne-am dat copii la aceste şcoli, ne-a plăcut conceptul şi am hotăråt să punem nişte bani acolo. Avem sedii deocamdată în sectorul 1 şi în Pipera“, spune fostul tenisman.
Despre sportul care l-a făcut celebru vorbeşte mereu cu pasiune. „Păcat că imaginea lui Ilie Năstase nu a fost folosită corect cåt a fost preşedintele Federaţiei. Managementul e problema aici. Cu o strategie rezonabilă, tenisul romånesc ar avea de zece ori mai mulţi bani decåt are acum“, crede acesta. Dezvăluie că intenţionează să abandoneze rolul de căpitan nejucător al echipei de tenis a Romåniei în favoarea lui Andrei Pavel, şi, în plus, alături de Pavel, Adrian Voinea şi Doru Pescariu, o susţine în funcţia de preşedinte al federaţiei pe Ruxandra Dragomir, care, speră ei, va schimba imaginea şi modul de conducere ale tenisului romånesc. Pe plan personal, pe långă pasiunea pentru motociclete (deşi acum foloseşte un scuter, pentru că „e mai sigur, m-a avertizat nevasta că am copii“) şi maşini, Segărceanu caută o barcă pentru mare. „Merg des în Grecia, în concediu, şi sunt zone superbe acolo, pe care nu le poţi vedea decåt din barcă. Dar vacanţa mea favorită va fi întotdeauna asortată cu un teren de golf“, încheie Segărceanu.
500.000 de dolari reprezintă valoarea cåştigurilor din tenis ale lui Florin Segărceanu. Cea mai bună poziţie ocupată de acesta în clasamentul ATP a fost 69.
Afacerile fostului tenisman
TTS-Invest este firma de dezvoltare imobiliară în care acesta deţine 8%. Printre partenerii săi se află cunoscutul om de afaceri Cristian Ţånţăreanu (cu 32%) şi amicul său german Andreas Schlechta (cu 33%).
SPORT MEDIA MANAGEMENT realizează intermedieri în comerţul cu produse sportive. Aici, tenismanul are 40% din firmă, iar partenerii săi sunt Ilie Năstase (cu 20%) şi Bogdan Enoiu (cu 40%).
MIMAS PLAST este una dintre primele firme la înfiinţarea cărora (în 1993) a participat Segărceanu (deţine 45,12% din acţiuni). Compania are activităţi de comerţ cu pungi de plastic şi a raportat, în 2006, o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei.
M&V PLASTICS PROD, înfiinţată în 2002, îi aparţine lui Segărceanu în proporţie de 50% şi produce ambalaje din material plastic. Cifra de afaceri din 2006 a fost de 220.000 de lei.
JS ROMPLAST a raportat venituri de aproximativ nouă milioane de euro, în 2006, şi are 98 de angajaţi. Aici, fostul jucător de tenis deţine un pachet de 33% din acţiuni.
CABLE MEDIA MANAGEMENT a fost înfiinţată în 2003, familia Segărceanu avånd o participaţie de 65% la capitalul firmei, a cărei cifră de afaceri era de circa 61.000 de lei în 2006.
VEGAS SA se ocupă cu jocuri de noroc, fiind şi aceasta una dintre primele încercări în afaceri ale lui Segărceanu, care deţine 26% din acţiuni. Partener este fostul acţionar al echipei Dinamo Bucureşti, Vladimir Cohn, acesta deţinånd 5% din acţiuni.