Florin Spătaru, ministrul Economiei, a vorbit despre anunțul OMV potrivit căruia, vor plăti taxa de solidaritate în Austria, dar nu și în România.
Florin Spătaru a spus despre anunțul OMV că este o declarație făcută pe baza unor rezultate preliminare și de aceea, ar trebui să așteptăm rezultatele finale, pe baza cărora gigantul austriac va decide dacă va plăti taxa de solidaritate și în România.
„Haideţi să ajungem în situaţia în care acele rezultate sunt finale”
”Taxa de solidaritate este, aş spune, o responsabilitate a acelor producători din domeniul energiei pentru că profiturile pe care le-au obţinut în 2022 sunt substanţial mai mari decât profiturile pe care le obţineau în anii anteriori. Sigur că România şi producătorii de energie din România vor plăti această taxă de solidaritate, iar dacă anumite aspecte tehnice, evaluate preliminar de o companie sau alte, sunt neclare, cu siguranţă le vom clarifica în perioada următoare”, a declarat acesta pentru TVR Info.
Ministrul Economiei a mai precizat că ”la nivel european, toţi aceşti producători plătesc această taxă de solidaritate şi România va colecta această taxă de solidaritate de la producători”.
”Este o declaraţie făcută pe baza unor rezultate preliminare. Haideţi să ajungem în situaţia în care acele rezultate sunt finale şi după aceea om vedea dacă OMV va plăti sau nu. Din punctul meu de vedere, orice mare producător de energie care are profituri în 2022 mult mai mari are o responsabilitate în a plăti această taxă de solidaritate, pentru că ea se va regăsi în sprijinul pentru persoane vulnerabile dar şi în sprijinul pentru industrie”, a adăugat Florin Spătaru.
OMV va plăti taxa de solidaritate în Austria, dar nu și în România
OMV a anunţat joi, 12 ianuarie 2023, că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestru patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent. În prezent, OMV se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane de euro pentru 2022.
În schimb, cu privire la aceeaşi contribuţie de solidaritate decisă la nivelul UE şi transpusă în legislaţia din România prin OU din 29 decembrie 2022, „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, scrie într-un comunicat de presă.
La finalul anului 2022, Guvernul României a aprobat transpunerea regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei românești. Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.