Ministrul Economiei a declarat, în cadrul emisiunii Talk News, de la Prima News TV, că autoritățile vor confirma sau infirma ceea ce OMV Petrom spune cu privire la plata taxei de solidaritate.
Ministrul Florin Spătaru mai spune că statul este acționar la OMV Petrom, subliniind că va exista o discuție referitoare la tipurile de activități și la modurile în care acestea sunt încadrate în codurile CAEN.
Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că Ministerul Energie și Ministerul Finanțelor trebuie să efectueze o analiză și să poarte discuții pentru ca regulamentul european, aplicabil la nivelul blocului comunitar, să fie aplicabil și în România.
”Probabil că au nişte date la dispoziţie dar statul şi autorităţile vor confirma sau infirma ceea ce spun cei de la OMV”, a arătat Florin Spătaru.
Tipul de activitate trebuie validat de ANAF
De asemenea, ministrul Economiei a mai spus că tipul de activitate, dar și modul în care aceasta este gestionată la nivelul fiecărei companii depinde de aceasta. În plus, tipul de activitate trebuie validat de ANAF.
”Nu este atât de simplu pentru că vorbim de o activitate complexă, nu vorbim de un singur obiect de activitate a celor de la OMV şi atunci va trebui făcut un calcul foarte bun. Statul român este acţionar la OMV şi atunci că sunt sigur că va exista o discuţie în acest sens pentru tipurile de activităţi şi modurile în care care ele sunt încadrate în codurile CAEN corespunzătoare”, a arătat ministrul Florin Spătaru.
Compania și statul dau dovadă de responsabilitate
Ministrul a fost întrebat despre scenariul executării silite a companiei, însă acesta a precizat că nu dorește să se pronunțe cu privire la acest aspect.
”Nu aş vrea să mă pronunţ, eu cred că şi compania şi statul dau dovadă de responsabilitate şi suprataxarea, atunci când ai profituri care depăşesc normalul în ultimul an, este un act de normalitate”, spune ministrul.
Banii se folosesc pentru gospodării
Nu în ultimul rând, ministrul Florin Spătaru a mai spus că banii ”se folosesc pentru gospodării pentru populaţia vulnerabilă dar mai mult decât atât, se folosesc pentru industrie. Ţine de responsabilitatea economică a fiecărui operator din această zonă, pentru susţinerea competitivităţii. (..) Până la urmă, este responsabilitatea ministerelor de resort, ministerul energiei şi cel de Finanţe, să facă o astfel de analiză şi să aibă discuţiile astfel încât la final regulamentul european care e aplicabil pentru toate ţările europene să fie aplicat şi în România”.