Bitdefender este compania care oferă una dintre cele mai rapide și eficace soluții de securitate din industrie recunoscute pe plan internațional. Compania este afectată de evenimentele politice care au loc în acest moment în ţara noastră, dar într-o măsură mai mică având în vedere că piaţa locală reprezintă sub 5% din afacerile BitDefender. Talpeş avertizează, însă, că instabilitatea politică afectează grav sectorul IT. Companiile IT care vor finanţare sau care vor să facă achiziţii sunt blocate. Omul de afaceri dă exemplul Hidroelectrica, care odată intrată în insolvenţă, a blocat în piaţa financiară 700-800 de milioane de euro. De asemenea, Talpeş a remarcat că de fiecare dată când au avut loc alegeri în ţara noastră piaţa de IT a scăzut. IT-ul este un sector important de care trebuie să se ţină cont. Conform ultimelor date de la Institutul Naţional de Statistică, după agricultura, IT-ul a contribuit cel mai mult la creşterea uşoară a PIB-ului în primul trimestru.
Pe plan extern, compania BitDefender a atacat o piaţă nouă la sfârşitul anului trecut, iar în prezent se află pe primele locuri cu soluţia de securitate. Este vorba de Japonia. Compania românească a lansat Bitdefender în decembrie 2011 pe piaţă japoneză împreună cu un partener local şi ameninţă poziţia de lider a Trend Micro, care are o cotă de piaţă de 54%.
"În Japonia avem o altă abordare de business. Aici oferim Bitdefender cu licenţă pe viaţă, spre deosebire de alte pieţe unde vindem licenţe pe un an. Ce înseamnă licenţă pe viaţă? Nu vorbim de 70-80 de ani, ci de viaţa sistemului de operare. Dacă ne uităm la America de Sud sau la România, durata de viaţă a sistemului de operare este de 5-6 ani, în SUA sau Japonia este de 3 ani," a explicat Talpeş.
Alte pieţe unde Bitdefender se extinde sunt Australia şi Ţările Nordice. Cele mai importante pieţe rămân, însă, Statele Unite şi Europa de Vest.
În ceea ce priveşte rezultatele BitDefender, Talpeş a declarat că afacerile au crescut cu 30% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi se arată foarte entuziasmat de piaţa produselor de securitate pentru mediul IT virtualizat.
"Noi nu am atacat până în prezent zona de mari organizaţii. Aici jucăm o carte foarte interesantă. Se naşte o cerere pe partea de enterprise la care s-ar putea să nu facem faţă. Virtualizarea creşte fenomenal în acest moment, iar noi avem acum avans tehnologic în privinţa securizării mediilor virtuale", spune Talpeş. Piaţa de virtualizare este estimată la 1,4 miliarde de dolari.
Legat de securitatea pentru dispozitive mobile, BitDefender a depăşit jumătate de milion de utilizatori pentru versiunea mobilă a sistemului de securitate pentru Android. Pentru sistemul iOS, al celor de la Apple, nu se pune problema creări unei aplicaţii deoarece americanii au fost foarte clari, afirmând că nu există ameninţări pentru iPhone şi iPad.