Într-o intervenție sinceră și plină de revolta, actorul Florin Zamfirescu și-a exprimat indignarea față de felul în care statul român își tratează cetățenii din punct de vedere fiscal. În cadrul unui podcast, actorul a criticat dur taxele și impozitele impuse de stat, pe care le consideră o povară pentru românii care nu primesc beneficii reale în schimb.
Afirmațiile lui Zamfirescu au generat reacții puternice în mediul online, unde opiniile sunt împărțite între cei care îi susțin poziția și cei care cred că aceste taxe sunt necesare.
Statul român criticat aspru de Florin Zamfirescu: „Tot ce cumpăr, cumpăr cu TVA!”
Florin Zamfirescu consideră că statul român nu oferă un sprijin real cetățenilor, deși aceștia sunt obligați să plătească taxe și impozite multiple. Actorul a subliniat că orice cumpără din sumele proprii este taxat cu TVA, iar costurile pentru o locuință personală sunt, la rândul lor, exagerat de mari.
„Eu în afară că am luat o aprobare…pământul ăsta e cumpărat, e al meu și vreau să-mi fac o casă, un chirpici ce vreau eu și trebuie să cer aprobare să plătesc niște impozite, niște taxe ca să-mi dea dosarul. Bine, le plătesc și-mi fac casa și când casa e gata, ce mă ajută pe mine statul pentru casa mea?
Tot ce cumpăr, cumpăr cu TVA, cum spuneam din suta de lei, 50 e data și în sfârșit mă bucur. Am o casă, am un cuib în care să dorm și eu… orice animal își face cuib și gândacul de colorado și gândacul… tot și pasărea își face un cuib și vii și spui ai făcut casa? Da, impozit, pai m-ai ajutat tu cu ceva?”, a declarat Florin Zamfirescu.
Actorul a subliniat că, după finalizarea construcției, orice utilizare a proprietății continuă să fie taxată, fără a primi în schimb vreun beneficiu direct din partea statului.
Alegerea liderilor politici – „Totul este o fraudă”
Zamfirescu a criticat vehement procesul electoral din România, acuzând fraudarea alegerilor și lipsa de transparență în numărarea voturilor. Actorul susține că oamenii sunt conștienți de aceste practici, iar politicienii tratează acest proces cu dispreț față de popor.
„Domnule, se va trezi cineva în țara asta să zică stop? Ne mint acum că se fac alegeri. Noi suntem de la început convinși că totul este fraudă. Nu contează cine votează, contează cine numără!
Ce s-a întâmplat cu primărița de la Sectorul 1 se va întâmpla în toată țara. Acum este la liber, este deschis, e voie, ți se râde în față!” a explicat Zamfirescu, sugerând că fraudele sunt acceptate ca o practică generalizată.
Patriotismul descurajat și pierderea identității naționale
Florin Zamfirescu a vorbit și despre faptul că patriotismul este privit cu suspiciune și că termenul în sine este desconsiderat. El susține că a ajuns să îi fie teamă să își exprime sentimentele față de propria țară din cauza reacțiilor pe care le primește, iar patriotismul său este perceput ca o „meteahnă”.
„Ar fi multe de făcut în România noastră. Mie mi-e și teamă să mai spun cuvântul patriot sau că aș fi patriot. Pot să îmi spun că îmi iubesc țara, și mama, și casă și familia și tradiția. Am această meteahnă de a deranja pe unii pentru că eu știu să și iubesc. Își bat joc de orice om care ridică glasul și zice: ‘eu că îmi iubesc țara’”, a declarat actorul la podcastul „Pe drept cuvânt”.
Zamfirescu consideră că iubirea față de țară ar trebui să fie o valoare universală, însă criticii îl consideră „penibil” sau „demodat” pentru acest sentiment.
Pierderea suveranității – „Un președinte străin poate distruge o țară”
Un alt subiect sensibil abordat de actor a fost cel al suveranității naționale. Zamfirescu a acuzat deciziile politice care pun în funcții de conducere persoane din afara țării, considerând că acest lucru este o metodă prin care o țară poate fi „cucerită”.
În opinia sa, liderii cu legături externe au scopuri diferite de cele ale cetățenilor pe care îi reprezintă și pot fi folosiți pentru a modifica legislația după bunul plac.
„Cum faci să cucerești o țară? Dai cu bomba atomică? Îi strici cultura, vii cu armata? Nu, domnule! Îi pui un președinte din alt neam și țara este cucerită. Din punct de vedere legislativ, acei oameni care țin mâna pe legile țării le schimbă cum vor ei”, a spus Zamfirescu, criticând modul în care legislația este folosită pentru a limita dezvoltarea și autonomia țării.
Florin Zamfirescu și-a exprimat nemulțumirea și în legătură cu impozitele în continuă creștere, pe care le resimte puternic. Actorul a subliniat că, deși plătește constant taxe, beneficiile oferite de stat nu sunt vizibile, ci dimpotrivă, cetățenii se simt tot mai împovărați financiar.