Marile puteri, mai ales Statele Unite și Rusia,  își continuă jocul strategic din punct de vedere militar și în această perioadă. Mai ales că el este strâns legat și de interese economice, care acum sunt mai vitale ca niciodată. Așa se face că flotele americană și rusă sunt din nou periculos de aproape una de cealaltă. Deși a devenit un fapt aproape banal în ultimii ani, această mișcare aduce două noutăți: prezența americană după patru decenii în zonă și miza unui viitor drum comercial important.

Flota de nord a Rusiei urmăreşte un grup de nave americane şi britanice care au intrat luni dimineaţă în Marea Barents, a anunţat Ministerul Apărării rus.

Forţele navale ale SUA au afirmat, anterior în cursul zilei, că patru nave de-ale sale şi una a Forţelor regale britanice intraseră în Marea Barents pentru a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă în condiţii de mediu vitrege dincolo de Cercul polar de nord.

I-au anunțat pe ruși că vin

Navele de suprafaţă din marina militară americană nu au operat în Marea Barents începând de la jumătatea anilor ’80, iar Ministerul Apărării rus a fost notificat la 1 mai ”în efortul de a evita neînţelegerile, de a reduce riscurile şi de a preveni o escaladare neintenţionată”.

Flota de nord rusă, care include atât nave de suprafaţă, cât şi submarine cu propulsie nucleară, are baza în apropiere de Murmansk, în apele Golfului Kola.

În afară de considerabilele rezerve de hidrocarburi, Arctica suscită interesul Rusiei datorită rutei nord-estice pe care speră să o exploateze pe viitor drept marea rută comercială ce leagă Europa şi Asia. Această rută maritimă, devenită mai practicabilă ca urmare a încălzirii climatice şi topirii gheţarilor, ar urma să joace un rol tot mai important în comerţul internaţional.