Chiar daca Institutul National pentru Statistica si Studii Economice a anuntat o rata a inflatiei pentru ianuarie de 3,7%, i timp ce deprecierea leului a fost de numai 2,1%, operatorii din piata la termen de la Sibiu nu s-au lasat influentati de aceste valori. Astfel, pretul de cotare al dolarului pentru scadenta din 31 martie s-a mentinut i jurul valorii de 27.800 lei, dupa ce primele contracte, realizate i ianuarie, au fost tranzactionate la un pret de 28.500 lei. Stabilitatea pretului i luna februarie (la iceputul lunii acesta era de 27.960 lei) este pusa de un broker sibian pe seama faptului ca „banca centrala se pare ca a conturat, pentru prima parte a anului, un scenariu i care deprecierea lunara a leului nu depaseste 2,5%”.
Pe data de 1 februarie, pretul de cotare al dolarului cu scadenta la sfirsitul lunii a fost de 27.180 lei, valoare apropiata de cea din piata spot pentru data de 28 februarie. Cotatii de acelasi nivel s-au itilnit si i perioada 12 – 20 februarie, cind principalii actori ai acestei piete au fost hedgerii, cei care isi acopera riscurile determinate de actelei de comert exterior. Astfel, daca i data de 13 februarie pretul a fost de 27.099 lei, dupa exact o saptamina acesta a fost de 27.103 lei, ceea ce presupunea o depreciere a leului i februarie de circa 2,2%.
Pentru luna aprilie, i perioada mentionata nu s-au realizat contracte, operatorii icercind sa gaseasca cea mai buna oferta. Cumparatorii au oferit preturi cuprinse itre 28.400 si 28.615 lei, i timp ce vinzatorii au solicitat itre 28.750 si 28.900 lei, pretul de cotare plasindu-se i jurul valorii de 28.675 lei, ceea ce iseamna o depreciere lunara apropiata de cea prognozata pentru primul trimestru al acestui an. in opinia unui broker sibian, „este de asteptat ca pretul de cotare pentru aprilie sa creasca, luind i considerare faptul ca i aceasta luna este posibil sa fie modificate preturile la energie (electrica si termica), lucru care va avea un efect imediat asupra inflatiei. Luind i considerare ultimele declaratii ale Executivului, se pare ca tinta de inflatie anuala (de 25 – 27%) va fi uitata i scurt timp, valoarea reala urmind a trece probabil, de 30%”.
Euro a semanat cu Hopa Mitica
Moneda europeana a avut i perioada 12 – 20 februarie o evolutie care a adus aminte de Hopa Mitica si care a stimulat i buna masura operatiunile speculative intra-day. Aceasta a produs o dinamizare a pietei specifice sibiene, gradul de lichiditate crescind considerabil. Daca i sedinta din 15 februarie se realizau 105 tranzactii, i sesiunea desfasurata marti, 20 februarie, la BMFMS participantii la pietele la termen au icheiat 110 tranzactii futures. Valoarea tranzactiilor realizate i aceasta perioada i toate pietele sibiene a fost de peste 46 miliarde lei.
Dupa o crestere a cotatiei cu 0,005 puncte la iceputul perioadei amintite, care a dus si la maximul atins (pret de cotare 0,9315 euro/dolari), euro a trecut sub pragul de 0,93 dolari. Dupa atingerea unui minim de 0,9155 dolari, se parea ca euro va iesi de sub zodia neagra i care se afla. Acest lucru era confirmat de declaratiile ministrilor de finante ai Grupului celor 7 care participasera la itilnirea de la Palermo. Trebuie precizat ca Fondul Monetar International si-a revizuit previziunile privind cresterea economica mondiala pentru 2001 de la 4,2% la 3,4%, iar cea din Statele Unite, de la 3,2% la 1,7%. „Aceasta previziune a FMI este mai rezervata (i cazul SUA)”, a declarat cu ocazia reuniunii de la Palermo, ministrul german de finante, Caio Koch-Weser. tnsa previziunea este incerta, avind i vedere faptul ca, i primul trimestru, cresterea economiei americane ar putea fi aproape de zero, a adaugat Koch-Weser. in schimb, noua conducere americana este hotarita sa mentina un nivel ridicat al dolarului. Astfel, Paul ONeill, seful Trezoreriei americane, si-a reafirmat sprijinul pentru o moneda americana puternica, declarind: „Cred itr-un dolar puternic si nu intentionez sa modific aceasta politica, initiata de fostii secretari de stat, Summers si Rubin”. Pe fondul acestor declaratii, euro a urcat doar pentru o singura zi la 0,921 dolari, pentru ca i data de 20 februarie, pretul de cotare sa fie stabilit la 0,912 dolari, ceea ce arata o depreciere de circa 3,5% fata de iceputul lunii.
Evolutia negativa a paritatii euro/dolar si-a pus amprenta si asupra pretului de cotare al raportului leu/euro cu scadenta i februarie. Daca la iceputul perioadei pretul euro a fost de 25.400 lei, la sfirsitul ei moneda unica a coborit la 24.699 lei, infirmind prognozele optimiste din prima parte a lunii februarie, cind pretul a fost de 25.700 lei.
Cistigatori din piata options ar putea fi cei care au cumparat optiuni PUT cu scadenta luna aceasta. Ei au achizitionat optiuni la un pret de exercitare de 25.300 lei, cu prima de 135.000 lei/optiune si de 25.100 lei cu prima de 60.000 lei/optiune. in schimb, situatia nu este foarte roz pentru cei care au cumparat optiuni CALL cu scadenta i februarie, la preturi de exercitare de 25.100 lei, cu prime cuprinse itre 100.000 si 250.000 lei, si de 25.300 lei/optiune, cu prima de 50.000 lei/optiune.
Scaderi a cunoscut si pretul de cotare al dolarului cu scadenta i martie, care de la 25.960 lei a coborit la 25.600 lei. in schimb, i piata optiunilor CALL cu scadenta i martie, s-au cumparat 200 de optiuni la un pret de exercitare de 26.300 lei, cu prime de 300.000 lei/optiune, ceea ce indica speranta cumparatorului itr-o revenire a monedei unice.
in ceea ce priveste pretul de cotare al contractului DESIF 1 cu scadenta i martie, care are ca suport valoarea la Bursa de Valori a actiunilor SIF 1, acesta s-a mentinut i jurul valorii de 515 lei/actiune, pentru ca i data de 20 februarie acesta sa fie stabilit la 536 lei/actiune.
Fluctuatiile euro atita speculatiile futures
1 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 martie 2001, 14:00
Chiar daca Institutul National pentru Statistica si Studii Economice a anuntat o rata a inflatiei pentru ianuarie de 3,7%, i timp ce deprecierea leului a fost de numai 2,1%, operatorii din piata la termen de la Sibiu nu s-au lasat influentati de aceste valori. Astfel, pretul de cotare al dolarului pentru scadenta din 31 martie s-a mentinut i jurul valorii de 27.800 lei, dupa ce primele contracte, realizate i ianuarie, au fost tranzactionate la un pret de 28.500 lei. Stabilitatea pretului i luna
Etichete: arhiva,
februarie,
scadenta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Federatia patronala din ICM implineste 10 ani
- Evenimentul zilei se pregateste de relansare
- Birourile de lux sunt mine de aur
- Barbatii trebuie sa ivete pentru a se putea vinde mai bine
- Zepter a implinit 15 ani
- Micul compromis al lui Manuel Gomez
- Vacaroiu si-a ajutat loctiitorul
- Abuzurile fiscului au timpul de partea lor
- Allianz L?iriac are o sosie
- Scamatorii contabile care aduc bani actionarilor