Un studiu referitor la cultura financiară a arătat că doar 22% dintre români au cunoștințe minime în domeniu, nivel care ne plasează pe ultimul loc în Europa, fiind depășiți inclusiv de Bulgaria (35%) și mult sub Polonia sau Cehia (40%) sau sub media din statele nordice (65%). Consecințele acestor lipsuri sunt evidente: în timp ce economisirea prin intermediul depozitelor bancare continuă să crească în ciuda dobânzilor real-negative oferite de bănci, piața asigurărilor de viață, cea de pensii private facultative și investițiile de pe piața de capital sunt în continuare ignorate de populație.
Din fericire, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe inițiative private de educare financiară a elevilor, studenților și tuturor celor interesați, iar acum avem și o platformă extinsă, lansată de Bursa de Valori București (BVB), denumită „Fluent în finanțe”. Platforma reunește noțiunile de bază a investițiilor, iar persoanele interesate pot dobândi cunoștințe financiare nu doar din domeniul pieței de capital. „Am încercat să creăm acest spaţiu unic unde orice român poate găsi un set complet de informaţii despre piaţa de capital. Sunt clipuri educaţionale, circa 160 de întrebări de cultură financiară, sunt cele mai interesante lucruri pe care studenţii le pot învăţa într-o facultate din România”, spune Lucian Anghel, președintele BVB, care arată și că se dorește ca fiecare român să își gestioneze activ avuția, iar educația este obligatorie pentru orice persoană care dorește să fie independent financiar.
„Platforma va fi cu siguranţă punctul cel mai important pentru cei care vor să înţeleagă mecanismele pieţei de capital. Acesta este un proiect unic, dar nu singurul în domeniul educaţiei financiare realizat de BVB împreună cu participanţii pieţei. Conceptul a fost preluat din cadrul unui proiect mai mare care vizează trecerea României la statutul de piaţă emergentă", a declarat directorul general al Bursei, Ludwik Sobolewski.
Bariere pentru bursă
Portalul poate fi accesat la adresa www.fluentinfinante.ro și a fost dezvoltat împreună cu Grupul Financiar Banca Transilvania, BCR Pensii, Depozitarul Central, Intercapital Invest, OTP Asset Management şi Tradeville. Platforma conține aproximativ 35.000 de cuvinte la secțiunea de cursuri, include un glosar de 150 de termeni privind activitatea de investiții, dar și 35 de clipuri video. De asemenea, sunt incluse trimiteri către proiectele de profil ale Băncii Transilvania și OTP Bank, dar și către brokerii autorizați ai BVB sau către conturi demo de tranzacționare.
„Creșterea nivelului de educație financiară este foarte important în condițiile complexității mediului financiar actual, iar proiectele de educație sunt o necesitate”, spune și Radu Hanga, director Strategie-Coordonare Grup Banca Transilvania. Acesta a declarat și că bilanțurile băncilor arată că depozitele cresc, dar creditarea nu este nicidecum într-o zonă foarte bună (mai ales în ceea ce privește creditarea companiilor), iar o cauză este și „faptul că băncile cred că societățile nu au suficient acces la capital”. „Este important ca economia să fie alimentată și de pe piața de capital”, arată Radu Hanga.
BVB oferă mai multe programe pentru întreprinzători, oameni de afaceri, investitori individuali, angajați și studenți, printre care Banii Tăi Expo, Fluent în IPOs sau Invest Quest. Oficialii bursei speră să reușească și cu ajutorul acestor programe promovarea la statutul de piață emergentă, nivel care ar propulsa semnificativ bursa de la noi și la care se aspiră de mai mulți ani. Din păcate, BVB nu a reușit să îndepărteze până acum decât 40% dintre barierele identificate în infrastructura pieței. Proiectul de eliminare a celor opt bariere instituționale a fost asumat public de Guvern și de principalele instituții de la noi la începutul anului 2014, dar până acum nici jumătate dintre acestea nu au fost soluționate. Platforma de educație lansată va încerca să rezolve partea de cultură financiară, dar va fi nevoie și de promovarea cursurilor pentru atragerea persoanelor nefamiliarizate cu investițiile și economisirea prin intermediul instrumentelor moderne.
CITAT
„Am încercat să creăm acest spaţiu unic unde orice român poate găsi un set complet de informaţii despre piaţa de capital” – Lucian Anghel, președintele BVB
CIFRĂ
22% este ponderea persoanelor cu o cultură financiară minimă, mult sub nivelul de 35% din Bulgaria sau de 40% din Polonia