Ministerul Finanţelor va pune în funcţiune, în luna iulie, mecanismul de compensare a TVA, fiind vorba despre o sumă de 980 de milioane RON, circa 233 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, după şedinţa coaliţiei PDL-PSD de la Guvern. El a spus că, pentru început, calculele arată că circa 80%, adică peste 700 de milioane de lei, vor fi rambursări directe, iar diferenţa va fi reprezentată de compensări. "Mecanism echidist
Ministerul Finanţelor va pune în funcţiune, în luna iulie, mecanismul de compensare a TVA, fiind vorba despre o sumă de 980 de milioane RON, circa 233 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, după şedinţa coaliţiei PDL-PSD de la Guvern.
El a spus că, pentru început, calculele arată că circa 80%, adică peste 700 de milioane de lei, vor fi rambursări directe, iar diferenţa va fi reprezentată de compensări.
„Mecanism echidistant şi transparent”
„Acest mecanism se doreşte un mecanism echidistant, transparent, la o anumită dată din lună, şi asta aceasta va da o stabilitate, o siguranţă şi o revigorare, spunem noi, agenţilor economici care aşteaptă ca acest mecanism sa fie pus în funcţiune”, a precizat democrat-liberalul.
Întrebat care este numărul agenţilor economici care vor beneficia de acest mecanism de compensare a TVA, Flutur nu putut să dea un răspuns.
Vicepreşedintele PDL a menţionat că la şedinţa de luni a coaliţiei nu au participat nici premierul Emil Boc, aflat în Turcia pentru semnarea acordului privind proiectul Nabucco, şi nici preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană.
Fără întârziere
Ministerul Finanţelor Publice va anunţa lunar sumele care trebuie să fie rambursate din TVA, iar pentru luna iulie a fixat o valoare a returnărilor de 1,07 miliarde lei, dintre care 728 milioane lei în numerar, declara, săptămâna trecută, ministrul de resort, Gheorghe Pogea. El menţiona că, pentru iulie, 340 milioane lei din sumă totală pentru rambursările de TVA vor fi compensaţii.
„În ianuarie am primit un sold de aproape două miliarde lei care reprezenta TVA neplătit. Dorim ca, într-un interval de maxim 60-90 de zile, tot soldul pe valoarea adăugată pe care statul îl are astăzi de plătit cu firmele să fie lichidat şi, la finele acestei perioade, nimeni în România dintre contribuabilii care trebuie să primească aceste sume să nu le primească întârziat mai mult de 45 de zile”, spunea Pogea.
Ministrul preciza că 80% din plăţile totale vor acoperi datoriile în ordinea vechimii acestora, iar 20% din sumă va fi alocată deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 zile.
SURSA: Mediafax