Flutur: „Subventiile trebuie sa ieftineasca alimentele”

dumneavostra la conducerea Ministerului Agriculturii, vorbiti despre programele destinate dezvoltarii economiei rurale. Care sunt acestea?Gheorghe Flutur: Vrem sa legiferam creditul de investitii, ca sursa de finantare complementara programului SAPARD. Avem in plan si infiintarea de case de credit rural, pentru microfinantare. Sustinem ideea infiintarii acestora prin subscriptie publica si cu bani de la buget, in procente egale. De asemenea, vizam realimentarea Fondului de Garantare a Creditului

dumneavostra la conducerea Ministerului Agriculturii, vorbiti despre programele destinate dezvoltarii economiei rurale. Care sunt acestea?
Gheorghe Flutur: Vrem sa legiferam creditul de investitii, ca sursa de finantare complementara programului SAPARD. Avem in plan si infiintarea de case de credit rural, pentru microfinantare. Sustinem ideea infiintarii acestora prin subscriptie publica si cu bani de la buget, in procente egale. De asemenea, vizam realimentarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, care a fost epuizat anul trecut de SAPARD. Trebuie sa atragem sistemul bancar si de asigurari catre agricultura. Vom mari, in acest sens, procentele de sustinere a primelor de asigurare de la 20% la 70%. Toate aceste subventii date agriculturii trebuie sa contribuie la echilibrarea balantei comerciale cu produse agricole si sa se reflecte in ieftinirea alimentelor, lucru care nu s-a intamplat pana acum.
Capital: De unde vor veni banii pentru aceste programe?
Gheorghe Flutur: Luam de la subventia pe hectar. Avem o viziune clara asupra bugetului, dupa vizita celor de la Fondul Monetar International. Circa 4.000 de miliarde de lei vor fi cheltuite pe promisunile facute de fosta echipa si inca 1.500 de miliarde vor fi pierdute la rectificare (n.r.-pentru sustinerea reducerilor aferente introducerii cotei unice de 16%). Ramanem cu circa 15-16 mii de miliarde de lei pentru tot anul 2005 (n.r. – cu un sfert mai putin decat in 2004).
Capital: Buget mic, planuri mari. La ce veti renunta?
Gheorghe Flutur: Vom dispersa fondurile pe care le avem pe toate programele.
Capital: Si in cazul rentei viagere pentru taranii care renunta la pamant?
Gheorghe Flutur: Vom da bani celor care isi arendeaza sau vand terenul. Anul acesta, nu vor fi sume mari, dar programul va debuta in 2005. In programul de guvernare, vizam fonduri pentru ca 500.000 de hectare sa fie arendate sau vandute de catre micii proprietari. Vom da cat putem anul acesta.
Capital: In ce stadiu se afla retrocedarea pamantului?
Gheorghe Flutur: Am inventariat peste 1,2 milioane de procese avand legatura cu retrocedarea pamanturilor. Vrem sa schimbam legile fondului funciar, pentru a incheia rapid retrocedarea si diminuarea numarului de procese.
Capital: Sunteti de acord cu cresterea impozitului pe terenurile agricole?
Gheorghe Flutur: Ministerul de Finante sustine ideea impozitarii tuturor surselor de venit. Acum, impozitul este nesemnificativ, de 11.000 de lei pe hectar. Principala noastra preocupare este cresterea marimii medii a exploatatiilor.
Capital: Sa vorbim si despre integrarea europeana. Ce teme mai avem de facut?
Gheorghe Flutur: Am mostenit ramaneri in urma in anumite domenii, care pun sub semnul intrebarii aderarea. Agentia de Plati, care va derula fondurile europene, nu este inca functionala. La fel se intampla si cu sistemul de monitorizare si control, care trebuia sa functioneze de la inceputul acestui an. O alta problema se refera la cele opt puncte vamale cu control sanitar veterinar, prin intermediul carora se va desfasura comertul agro alimentar si cu animale vii. Avem sustinerea Bruxelles-ului, care ne va sprijini cu fonduri PHARE pentu a finanta aceste puncte vamale.
Capital: Care este viitorul programului SAPARD?
Gheorghe Flutur: La sfarsitul lunii februarie, vor fi aprobate alte patru masuri (subprograme, n.r.) ale programului SAPARD. Am reusit clarificarea, cu partea europeana, a problemelor privind garantiile de stat. Trebuie sa gasim, cu Ministerul de Finante, solutiile optime de acordare a acestor garantii, care, in cazul investitiilor in infrastructura rurala, au avut efecte pozitive. Alta facilitate care a fost aprobata de oficialii europeni se refera la garantarea cu activele viitoare, care sa poata fi luate in considerare pentru creditarea unui program SAPARD. Garantia era cel mai important obstacol in calea cresterii interesului pentru programul SAPARD.
Capital: Peste o mie de unitati din industria alimentara vor fi inchise la mijlocul anului viitor. Ce atitudine are ministrul agriculturii fata de aceasta problema?
Gheorghe Flutur: Trebuie sa-i vedem pe oameni ca misca. Trebuie sa vedem planurile de modernizare. Agentia Sanitar-Veterinara si pentru Securitatea Alimentara trebuie sa monitorizeze strict procesatorii care se gasesc in categoria D si trebuie inchisi pana la 31 iunie 2006. Cei care dau semne de bunavointa vor fi trecuti intr-o categorie superioara. Incercam sa inchidem cat mai putine unitati.
Capital: Ati declansat o serie de controale. Care sunt rezultatele?
Gheorghe Flutur: Am constatat lucruri grave la Agentia Domeniilor Statului, la Regia Nationala Padurilor, la Societatea de Imbunatatiri Funciare, la Agentia de Nationala de Consultana Agricola. Controalele continua dar, rezultatele se vor vedea in urmatoarele saptamani.

Gheorghe Flutur despre…
· Vanatoare: „Este o arta nobila, care ar trebui practicata doar de oameni cu onoare, care respecta un anumit cod vanatoresc. Nu sunt vanator”.
· Marca preferata de masina: „Daca ar fi sa aleg, as alege o masina germana”. In declaratia de avere, Georghe Flutur figureaza cu doua autoturisme, primite din Germania, de la cumnata sa. Marcile sunt cum nu se poate mai germane, fiind vorba de un Volkswagen si un Audi. „Din pacate, in ultimii ani a mers mai mult cu masina de servicu”.
· Vinul preferat: sortimentele din podgoria Cotnari.
· Pamantul pe care il detine: Nu detine paduri, cum poate ar fi fost de asteptat, ci 1,2 hectare de terenuri agricole si 0,46 hectare in intravilan.
· Famila: este casatorit si are doi copii, Cristian si Cristiana, de 22, respectiv 18 ani. Cristian e student la Facultatea de Automatica din Bucuresti, iar Cristiana da anul acesta bacalaureatul, iar la toamna va veni la facultate la Bucuresti.