Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că investiţia la magistrala de gaz spre Vatra Dornei este inclusă în bugetul pentru 2017 al societăţii Transgaz.
Flutur a spus că a fost anunţat de reprezentanţii Transgaz, printr-o adresă, că investiţia la magistrala de gaz natural dintre Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, în lungime de 33 de kilometri, este inclusă în bugetul companiei pentru acest an.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că va solicita Transgaz să demareze investiţiile pentru magistrala Păltinoasa – Cacica – Arbore – Rădăuţi, în lungime totală de 82 de kilometri.
Potrivit lui Flutur, în cazul magistralei Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei se finalizează şi documentaţia pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 15 hectare de pădure, Transgaz urmând să achite, potrivit înţelegerii, suma de 6 milioane de lei către Romsilva, pentru a se traversa fondul forestier.
În 2013, societatea Transgaz a demarat lucrările la conducta magistrală Frasin – Vatra Dornei, pe tronsonul de la Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei şi s-a lucrat pe o distanţă de 9,2 kilometri, lucrările fiind sistate din cauza problemelor privind traversarea fondului forestier.
De această conducta magistrală depinde şi punerea în funcţiune a unei centrale de cogenerare pe bază de gaz natural construită în Vatra Dornei şi care este în conservare, în condiţiile în care municipiul nu este racordat la reţeaua de gaz.
Gradul de racordare la sistemul centralizat în Vatra Dornei este de 75%, căldura fiind furnizată, în prezent, de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul.
Centrala de cogenerare a fost construită prin proiectul ''Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene'' prin care în judeţ au mai fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Gura Humorului şi Siret, prevăzând construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ, cu un credit de 86,3 milioane de euro.
În cadrul componentei de gaz a proiectului judeţean trebuia să se execute circa 360 de kilometri de conductă magistrală în tot judeţul, dar s-au executat doar 101 kilometri.
În 2009, reţeaua construită prin acest credit a fost preluată gratuit de Transgaz, care s-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.
CJ Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi, a contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului ''Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene'', cu perioadă de rambursare de 20 de ani. Agerpres