În 2012, fluxurile de capital privat destinate principalelor 30 de economii emergente au atins 1.080 miliarde de dolari (faţă de 1.084 miliarde de dolari în 2011), adică cu 54 miliarde de dolari mai mult decât preconiza IIF în luna octombrie a anului trecut.

"Condiţiile monetare în economiile mature rămân excepţional de relaxate", consideră IIF. "Acest lucru combinat cu condiţiile favorabile de creştere economică în economiile emergente, au produs o creştere considerabilă a fluxurilor de capital în 2012 şi ne aşteptăm ca acest lucru să continue şi în 2013", estimează IIF.

Pentru 2013, institutul cu sediul la Washington şi-a îmbunătăţit estimările privind fluxurile de capital acordate ţărilor emergente cu 18 miliarde de dolari până la 1.118 miliarde de dolari. Tendinţa de creştere a creditelor acordate ţărilor emergente va continua ajungând la 1.150 miliarde de dolari în 2014.

IIF consideră că Europa de Est ar urma să beneficieze de o creştere a fluxurilor de capital dacă criza din zona euro se va calma, chiar dacă anul trecut aceste fluxuri au scăzut la 193 miliarde de dolari de la 210 miliarde de dolari în 2011. IIF se aşteaptă la o creştere până la 200 miliarde de dolari în acest an şi la o nouă creştere, până la 237 miliarde de dolari, în 2014.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF) atrage însă atenţia asupra unui fals sentiment de securitate creat de această politică a banilor ieftini. Chiar dacă nivelul dobânzilor în economiile dezvoltate va rămâne la un nivel scăzut în următorii ani, această tendinţă ar putea fi uşor inversată dacă economia îşi revine.

Institutul Internaţional pentru Finanţe reprezintă peste 470 de instituţii financiare private din întreaga lume şi a fost foarte activ în dosarul datoriilor Greciei.
Sursa: Agerpres