Ministrul ucrainean al energiei a declarat că una dintre ultimele artere care transportă gazul rusesc către Europa ar putea fi închisă până la sfârșitul anului viitor, atunci când expiră contractul de furnizare a Ucrainei cu Gazprom.
Gazele rusești nu vor mai trece prin Ucraina
Într-un interviu acordat Financial Times, German Galușcenko a declarat că șansele ca Kievul și Moscova să convină reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani semnat pentru prima dată în 2019 sunt reduse – chiar dacă ruta care trece prin Ucraina reprezintă aproape 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei.
„Chiar nu-mi pot imagina cum ar putea fi în mod bilateral”, a spus Galușcenko când a fost întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită să renegocieze acordul cu Moscova după invazia de anul trecut.
„Pot să vă spun că ne pregătim sistemul pentru o reducere a livrărilor”, a adăugat el.
Decizia Moscovei de a reduce anul trecut livrările de gaze către Europa a declanșat o criză energetică, alimentând inflația și crescând costul vieții pe întregul continent. Dar, în timp ce mai multe rute au fost închise, conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaze, deși la volume reduse.
Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță în domeniul energiei ICIS, Austria s-a bazat pe gazul rusesc care trece prin Ucraina pentru aproximativ jumătate din importurile sale de gaze în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a reprezentat 95%.
Europa ar fi pregătită
Ministrul Energiei a declarat că Europa ar fi relativ pregătită pentru o nouă încetinire a aprovizionării, după ce a trebuit să se adapteze la reduceri similare în trecut prin reducerea cererii și procurarea de importuri alternative, cum ar fi gazele naturale lichefiate.
Dar aceasta este prima recunoaștere din partea Kievului că, probabil, contractul care stă la baza fluxurilor rămase din Rusia prin Ucraina va fi lăsat să expire la sfârșitul anului viitor.
Fără ruta de tranzit ucraineană, singura conductă din Rusia care mai livrează gaze în Europa ar fi TurkStream, care alimentează țările din sud-estul continentului și care a reprezentat puțin sub 3% din importurile de gaze ale Europei în luna mai.
Deși Galușcenko a sugerat că politicienii europeni ar putea dori să renegocieze contractul – așa cum s-a întâmplat în 2019, când o delegație a UE a intermediat discuții trilaterale cu Rusia și Ucraina – analiștii spun că acest lucru este puțin probabil, având în vedere optica dificilă a discuțiilor cu Moscova, relatează Financial Times.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze dacă va încerca să instige la discuții cu Rusia privind reînnoirea contractului.
Pierderea chiar și a unui mic procent din aprovizionare are potențialul de a crește prețurile pe întreg continentul, având în vedere caracterul tensionat al piețelor globale de gaze, deși se așteaptă ca livrările de GNL să crească rapid începând cu 2025, odată cu lansarea unor proiecte majore în Qatar și în SUA.