Statele din Africa sub-sahariană au împrumutat anul trecut cinci miliade de dolari de la FMI, de cinci ori mai mult decât în 2008, se arată în Raportul asupra economiei mondiale - capitolul despre Africa sub-sahariană, dat publicităţii de către Fondul Monetar Internaţional.FMI a creditat statele din Africa sub-sahariană cu cinci miliarde de dolari SUA, la care s-au adăugat alocări în DST (drepturi speciale de tragere) în valoare de 12 miliarde de dolari, acordate în august şi s
Statele din Africa sub-sahariană au împrumutat anul trecut cinci miliade de dolari de la FMI, de cinci ori mai mult decât în 2008, se arată în Raportul asupra economiei mondiale – capitolul despre Africa sub-sahariană, dat publicităţii de către Fondul Monetar Internaţional.
FMI a creditat statele din Africa sub-sahariană cu cinci miliarde de dolari SUA, la care s-au adăugat alocări în DST (drepturi speciale de tragere) în valoare de 12 miliarde de dolari, acordate în august şi septembrie 2008, a spus Antoinette Monsio Sayeh, directoare a Departamentului Africa din cadrul FMI.
„Creşterea producţiei în regiune va continua să se accelereze, urmând să atingă 5,75 la sută în 2011, dacă va continua să crească şi economia mondială. În 2010, creşterea producţiei din zona sub-sahariană va fi cu 4,75 la sută mai mare decât în 2009, când creşterea a fost de 2 la sută. Din fericire, contracţia economică în Africa sub-sahariană a fost de scurtă durată”, a concluzionat Antoinette Monsio Sayeh.
Conform FMI, impactul crizei financiare asupra regiunii a fost diferenţiat. Producţia în majoritatea ţărilor cu venituri medii au fost afectate de scăderea drastică a exporturilor la începutul anului 2009, când s-a prăbuşit cererea mondială.
Economiile ţărilor exportatoare de petrol au cunoscut o contracţie puternică, în parte din cauza scăderii preţurilor la petrol.
Economiile ţărilor cu venituri mici au făcut faţă mai uşor crizei, unele dintre ele cunoscând chiar creşteri ale producţiei în 2009.
SURSA: Agerpres