‘Această scrisoare reprezintă cea de-a cincea evaluare a Acordului de tip preventiv cu România. Acest vot reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional. Scrisoarea de Intenţie a fost apreciată în mod unanim, ceea ce este cu atât mai semnificativ din punctul de vedere al României’, anunţă Guvernul, printr-un comunicat transmis Agerpres.
În urma aprobării celei de-a cincea evaluări a acordului cu FMI, România a obţinut dreptul de a utiliza încă 475 milioane euro, circa 2,5 miliarde eurocumulat, în caz de nevoie, din cele 3,5 miliarde euro cât reprezintă întreg acordul preventiv.
Potrivit sursei citate, în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.
Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.
‘Majoritatea ţintelor cantitative, cu excepţia a două dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse şi am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe’, declara, la finalul misiunii din primăvară, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România.
El a atras atenţia asupra creşterii în continuare a arieratelor, ca şi asupra derapajelor faţă de calendarul privatizărilor, ceea ce reprezintă un semnal de slăbiciune în angajamentul României faţă de reformele structurale.
Acordul stand-by de tip preventiv încheiat cu FMI se desfăşoară în perioada 2011-2013 şi pune la dispoziţia României 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). România nu a atras sume de la FMI în cadrul acestui aranjament.