'Acest nou program pe patru ani va sprijini stabilizarea economică imediată a Ucrainei precum şi un set de reforme profunde destinate restabilirii creşterii solide pe termen mediu şi îmbunătăţirii standardelor de viaţă pentru populaţia Ucrainei', se arată într-un comunicat de presă al FMI semnat de directorul general Christine Lagarde. Comunicatul de presă nu oferă detalii cu privire la cât de mare va fi prima tranşă şi nici care va fi calendarul plăţilor către Ucraina.

Noul acord de tip Extended Fund Facility (EFF) este destinat să înlocuiască actualul aranjament de tip 'stand-by' în valoare 17 miliarde de dolari. 'Modificarea programului va furniza mai multă finanţare, mai mult timp, mai multă flexibilitate şi condiţii de finanţare mai bune pentru Ucraina', susţine Christine Lagarde. 'Programul este ambiţios şi implică riscuri, în special cele care provin de pe urma conflictului din estul ţării', adaugă directorul general al FMI.

Autorităţile de la Kiev speră că programul convenit cu FMI va debloca şi alte credite din partea altor donatori. FMI estimează că prin adăugarea negocierilor cu deţinătorii de obligaţiuni ucrainene, pachetul total de asistenţă financiară pentru Ucraina ar putea să se ridice la 40 de miliarde de dolari.

Războiul cu separatiştii pro-ruşi a provocat o contracţie a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5% în timp ce valoarea monedei naţionale a Ucrainei s-a prăbuşit iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agenţiile de rating şi economiştii avertizează că datoria suverană a Ucrainei va trebui renegociată pentru a se asigura că ţara nu intră în incapacitate de plată.

AGERPRES