Potrivit celor mai recente date, care privesc finalul lunii august, Fondul Monetar Internaţional ajunsese la împrumuturi de 140 de miliarde de dolari pentru aceste state, în 44 de programe separate.
Nivel record al împrumuturilor acordate de FMI pentru țările care înregistrează probleme economice!
Împrumuturile acordate de FMI ţările cu probleme economice au urcat până la 140 miliarde de dolari
La finalul lunii august 2022, vorbeam despre un total de 140 de miliarde de dolari, în 44 de programe separate. FMI se luptă cu crize simultane, care au provocat intrarea în incapacitate de plată în cazul a cel puţin cinci ţări, iar altele sunt aşteptate să ajungă în situaţii similare.
Zeci de ţări au apelat la ajutor din partea FMI ca urmare a pandemiei de coronavirus, a războiului din Ucraina şi a creşterii bruşte a ratelor dobânzilor la nivel internațional.
Împrumuturile de 140 miliarde de dolari ar putea crește în lunile următoare, pe măsură ce costurile îndatorării devin mai mare. Nivelul de la finalul lunii august este deja mai mare decât valoarea creditelor existente la final de 2020 şi 2021, când se înregistrau deja maxime anuale record, transmite Financial Times.
Se vorbeşte chiar despre riscul unei recesiuni severe, având în vedere că se estimează majorări suplimentare mari ale dobânzilor băncilor centrale pe principalele pieţe, care vor creşte costurile de împrumut la nivel global.
FMI riscă să atinga limita capacităţii sale de creditare, atrag atenţia experţii
Specialiştii consideră că FMI ar putea ajunge, în curând, la limita capacităţii sale de creditare, având în vedere că ţările sărace care sunt blocate pe piaţa internaţională a datoriilor sunt forţate să apeleze la fond pentru sprijin.
Angajamentele totale ale FMI, inclusiv împrumuturile convenite, dar care nu au fost încă plătite, se ridică deja la peste 268 de miliarde de dolari.
În prezent, FMI este în negocieri cu mai multe ţări cu privire la pachete de sprijin care ar creşte şi mai mult angajamentele sale totale.
Zambia şi Sri Lanka, ţări care au intrat în situaţie de neplată în timpul pandemiei de Covid-19, împreună cu Liban, Rusia şi Surinam, negociază cu FMI acorduri de salvare, ca parte a eforturilor de restructurare a datoriilor lor. Ghana, Egipt şi Tunisia sunt în discuţii timpurii pentru un sprijin similar.
FMI a înfiinţat recent un trust pentru rezilienţă şi durabilitate, conceput pentru a ajuta ţările să facă faţă dificultăţilor sistemice, cum ar fi schimbările climatice. Bikas Joshi, director în departamentul de strategie, politici şi revizuire al FMI, a precizat că s-au primit angajamente de finanţare în valoare de 40 de miliarde de dolari, faţă de o ţintă de 45 de miliarde de dolari.
O nouă facilitate pentru şocurile alimentare, pentru a ajuta ţările afectate de creşterea costurilor alimentelor, este probabil să fie aprobată de consiliul de administraţie al FMI înainte de reuniunile sale anuale de luna viitoare.