România va avea anul acesta un deficit bugetar de 7,3%. Valoarea a fost avizată de FMI, deşi la începutul anului fusese proiectat un deficit de 4,6%. Pentru 2010, însă, ţinta deficitului va fi de 6% din PIB.
Şeful delegaţiei Fondului în România, Jeffrey Franks, a declarat că s-a ajuns la un acord cu guvernul prin care se vor majora ţintele de deficiti pentru anul în curs şi pentru anul următor. Dar acest lucru va avea nişte costuri. „Ajustarea va implica şi un efort fiscal din partea guvernului român, de 0,8% din PIB în 2009. Acest efort, pe lângă cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB”, apreciază Franks.
Pentru a se evita concedierile masive de personal din sectorul bugetar, mai ales că alegerile prezidenţiale se apropie, guvernul de la Bucureşti a fost de acord ca reducerea cheltuielilor bugetare să se facă prin monitorizarea mai atentă precum şi limitarea cheltuielilor administraţiilor locale şi ale companiilor de stat.
„Reducerea cheltuielilor nu va fi mai mare de 0,9% din PIB, adică în termeni absoluţi echivalentul a un miliard de euro. Dar asta ar însemna reduceri mai drastice pe bugetul de anul viitor, pentru că urmează 2 ani de consolidare fiscală. România trebuie să ajungă în 2011 la un deficit de sub 3% din PIB, condiţie impusă în primul rând de Comisia Europeană”, au afirmat surse apropiate discuţiilor cu delegaţia FMI.
Astfel, printre soluţiile guvernului se numără stabilirea unor plafoane de cheltuieli, redimensionarea personalului pe baza unor criterii obiective, precum numărul de locuitori al localităţilor administrate şi proiectele de investiţii angajate.