Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.
„Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza execuţiei în cash la nivelul bugetului consolidat. Autorităţile vor consulta FMI pentru măsuri corective în cazul unor scăderi ale veniturilor şi finanţărilor guvernamentale”, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, publicat miercuri.
Fondul a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumătatea anului şi de 18,6 miliarde lei la finele primelor nouă luni.
Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, se plasează uşor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei, informează Mediafax.
Memorandumul tehnic de înţelegere prevede că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va furniza date lunare pentru evaluarea situaţiei bugetare, inclusiv finanţările nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, plăţile în avans din fondurile europene, solicitările Guvernului de fonduri europene, obligaţiile către Fondul Proprietatea încă neachitate, modificările soldului de titluri de stat, precum şi a altor finanţări.
Dacă diferenţele dintre deficitul bugetar consolidat şi criteriile de performanţă sunt mai mari de 200 milioane de lei în fiecare trimestru din acest an, precum şi cele care urmează să fie stabilite pentru 2010, la a doua revizuire, MFP va consulta experţii Fondului.
Veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 77,35 miliarde lei la finele lunii iunie şi la 120,145 miliarde lei după primele nouă luni. Ţinta de venituri pentru întregul an, de 166,72 miliarde lei, este cu 5 miliarde mai mare decât nivelul veniturilor realizate anul trecut, excluzând granturile.
Pe partea de cheltuieli, ţintele indicative stabilite de FMI arată un nivel de 87,5 miliarde lei la jumătatea anului şi 132,35 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie. Ţinta pentru 2009, de 182,72 miliarde lei, este aproape similară cu nivelul cheltuielilor de anul trecut, de 182,41 miliarde lei.
De asemenea, garanţiile neguvernamentale acordate companiilor de stat şi sectorului privat nefinanciar vor fi limitate pe parcursul acestui an la 6 miliarde de lei (1,4 miliarde euro).
Fondul a stabilit şi limite pentru plăţile de la buget neachitate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. Potrivit datelor FMI, la sfârşitul anului trecut existau angajamente neonorate de la buget care depăşeau scadenţa stabilită în valoare totală de 300 milioane lei.
Până la finele anului, autorităţile trebuie să reducă restanţele de acest gen cu 150 de milioane de lei, urmând pe parcursul lui 2010 acestea să fie eliminate. În plus, Guvernul nu va acumula pe perioada programului restanţe pentru datoriile externe.
SURSA: Mediafax