FMI a început discuţiile cu BNR pe legea insolvenţei şi conversia creditelor

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a început, marţi, vizita la Bucureşti cu discuţii la Banca Naţională a României cu privire la legea insolvenţei persoanelor fizice şi la conversia creditelor din valută în lei, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

Misiunea FMI a început azi misiunea de evaluare a acordului de finanţare cu România. Echipa Fondului se află la Bucureşti într-un moment în care francul elveţian a ajuns la cotaţii record în raport cu leul, motiv pentru care au reînceput discuţiile referitoare la românii cu credite în franci elveţieni. În context, sunt analizate mai multe variante, printre care aplicarea Ordonanţei referitoare la rescadenţarea creditelor cu o serie de modificări, aprobarea unei legi a falimentului personal sau conversia creditelor din valută în lei.

Experţii instituţiei financiare au trimis deja o scrisoare autorităţilor române prin care se declară îngrijoraţi de o eventuală aprobare a unei Legi a insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate. De asemenea, experţii FMI susţin că transformarea creditelor din valută în lei la cursul istoric ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului din România.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, a sosit în România pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

"Vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV şi a treia evaluare a acordului Stand-By de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. Membrii misiunii vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii ale economiei româneşti şi priorităţile în reformele economice", a declarat reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, săptămâna trecută, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, discuţiile cu privire la acord se vor derula împreună cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

"Membrii misiunii vor avea inclusiv întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai partidelor politice, asociaţii profesionale şi organizaţii neguvernamentale. La finalul misiunii va avea loc o conferinţă de presă pentru prezentarea concluziilor", a mai spus reprezentantul FMI.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat de ţară Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul se va derula pe 24 de luni şi are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale. AGERPRES