FMI a atenţionat autorităţile române că s-au bazat prea mult pe banii atraşi din surse comunitare şi au bugetat prea multe cheltuieli care să fie acoperite din alocaţiile acordate de Uniunea Europeană, în condiţiile în care volumul tragerilor din fondurile UE a fost unul modest.
„Experţii FMI au spus părţii române că au bugetat prea multe cheltuieli acoperite din fonduri europene, în condiţiile în care nivelul de fonduri atrase a fost unul scăzut. Ei au reproşat că autorităţile s-au bazat prea mult pe banii atraşi de la UE”, au declarat agenţiei Mediafax surse participante la discuţii.
Potrivit acestora, reprezentanţii Guvernului au arătat că se aşteaptă la o creştere a plăţilor în partea a doua a anului, cu peste un miliard de euro, în condiţiile în care şase din şapte programe operaţionale sectoriale au fost acreditate.
În urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc a avertizat că România riscă să piardă fonduri de preaderare PHARE, ISPA şi SAPARD din cauza unor întârzieri înregistrate în anumite proiecte şi a arătat că este necesar ca procedurile pentru absorbţia banilor să fie urgentate.
El a anunţat că Guvernul va introduce un sistem de garanţii de stat pentru autorităţile locale care nu dispun de sumele aferente cofinanţării proiectelor cu fonduri comunitare, după modelul aplicat în Programul „Prima Casă”, dar a solicitat administraţiei să reducă etapele între aprobarea şi semnarea unui contract şi să se asigure că procedurile pentru contractarea fondurilor vor fi încheiate la termen.
Conform datelor oficiale prezentate la începutul lunii iulie, de la începutul anului au fost aprobate 2.154 contracte finanţate de UE, cu o valoare totală de 3,7 miliarde euro.
În acelaşi interval au fost semnate 1.429 contracte cu o valoare totală de 2,37 miliarde euro, în timp ce plăţile efective însumează circa 290 milioane euro.
O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit marţi la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să fie încheiate la 10 august.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
SURSA: Mediafax