FMI avertizează Bucureștiul

Într-o postare pe Facebook, ministrul Marcel Boloş spune că FMI (Fondul Monetar Internaţional) a transmis avertismente autorităților de la București. Acestea se referă la reducerea deficitului bugetar. Și la măsurile suplimentare pe care trebuie să le ia România pentru combaterea evaziunii. Ministrul Finanţelor s-a întâlnit, luni seara, cu echipa FMI prezentă la Bucureşti, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România.

„Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: <<Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii>>. În tot acest timp, ţările UE care „donează” pentru noi privesc cum dăm din umeri”, a scris Boloş, marţi, pe reţeaua de socializare.

Boloș a adăugat că, de curând, şi Comisia Europeană a avertizat România în legătură cu deficitul bugetar. În opinia Executivului comunitar, deficitul bugetar va ajunge „la cote alarmante”, dacă nu vor fi luate măsuri.

„Vine European Commission şi spune: <<Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate. Și din Politica de coeziune şi din PNRR.>> Mai pe româneşte: v-aţi întins mai mult decât vă ajunge plapuma. Cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund. Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro. Și să închidem toate proiectele de investiţii. Care ar rămâne fără sursă de finanţare. Adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri”, a continuat Boloş pe Facebook.

În acest context, Boloș spune că este nevoie de un pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliţia de guvernare. El a mai declarat că beneficiile eforturilor făcute de autoritățile române se vor vedea peste câțiva ani, în ceea ce privește actualele măsuri. El a spus că România va fi un stat mai disciplinat și mai corect, care este atent cu cei care fac investiții.

„Va însemna cheltuieli publice mai înţelept făcute şi cu resursa umană corect dimensionată, dar şi un cadru fiscal mai predictibil pentru mediul de afaceri şi mai onest pentru români”, a mai transmis Boloş pe pagina de socializare.