Fondul Monetar Internaţional a anunţat Guvernul că board-ul de la Washington este de acord ca deficitul bugetar să fie limitat prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi pensiile şi nu prin majorarea taxelor, dar a condiţionat ca economiile rezultate să fie utilizate exclusiv pentru investiţii. În discuţia de sâmbătă de la Palatul Victoria, experţii FMI i-au informat pe membrii Guvernului că au anunţat board-ul de la Washington asupra propunerii Guvernului de a diminua cheltui
Fondul Monetar Internaţional a anunţat Guvernul că board-ul de la Washington este de acord ca deficitul bugetar să fie limitat prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi pensiile şi nu prin majorarea taxelor, dar a condiţionat ca economiile rezultate să fie utilizate exclusiv pentru investiţii.
În discuţia de sâmbătă de la Palatul Victoria, experţii FMI i-au informat pe membrii Guvernului că au anunţat board-ul de la Washington asupra propunerii Guvernului de a diminua cheltuielile bugetare prin reducerea costurilor cu salariile şi pensiile, nu prin majorarea TVA şi a cotei unice, iar conducerea Fondului a fost de acord cu această strategie.
„Fondul a condiţionat însă ca toate economiile rezultate din aceste tăieri de cheltuieli să fie utilizate exclusiv pentru investiţii”, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Actele normative necesare vor fi promovate până la începutul lunii iunie
În discuţiile de la Palatul Victoria, Guvernul s-a angajat că până la începutul lunii iunie va promova actele normative pentru efectuarea reducerilor de cheltuieli.
Premierul Emil Boc i-a asigurat totodată pe experţii FMI că tot până la începutul lunii iunie va fi modificată şi legislaţia privind achiziţiile publice, pentru a reduce termenele licitaţiilor.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă „masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
România are în derulare un acord de împrumut extern cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale în valoare de 20 miliarde euro. O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile.