O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional se află la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală într-o nouă misiune tehnică privind metodele indirecte de control şi creşterea gradului de conformare în rândul persoanelor fizice cu venituri sau averi mari.
Potrivit unui comunicat al ANAF, misiunea FMI se desfăşoară în perioada 7 – 20 aprilie, în conformitate cu angajamentele asumate de Guvern în cuprinsul Scrisorii suplimentare de intenţie agreată cu Fondul la data de 10 martie a.c.
Misiunea are ca scop monitorizarea stadiului implementării recomandărilor formulate de experţii Fondului în cuprinsul raportului misiunii anterioare a FMI, pe aceeaşi temă, organizată la Bucureşti în perioada 24 ianuarie – 4 februarie 2011.
Totodată, misiunea are următoarele ţinte: asigurarea suportului documentar, pornind de la buna practică internaţională în domeniu, necesar elaborării procedurii de analiză de risc care va conduce la selectarea persoanelor fizice ce vor fi verificate, document ce vine în completarea HG 248/17.03.2011 privind aprobarea procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, elaborarea unui proiect al organizării interne a structurii responsabile cu verificarea situaţiilor fiscale personale, ce se va organiza şi funcţiona în cadrul ANAF şi elaborarea unui proiect al procedurilor de lucru al acestei structuri.
De asemenea, echipa FMI va realiza o analiză a aspectelor privind modul de abordare a pregătirii profesionale ce va fi necesară inspectorilor fiscali în vederea aplicării corecte a metodelor indirecte de control.
”Personal, sunt foarte mulţumit că am reuşit să conturez această direcţie de control din cadrul ANAF, care va verifica acele persoane fizice care realizează venituri mari sau au averi considerabile şi care nu plătesc statului român impozitele aferente. Inspectorii fiscali ai acestei direcţii au beneficiat şi beneficiază în continuare de experienţa unor specialişti precum cei de la FMI. Mi-am propus ca această direcţie să funcţioneze la standarde internaţionale şi, de aceea, experţii care le vor oferi consultanţă inspectorilor fiscali români provin din ţări unde aceste verificări se fac cu rezultate foarte bune: de la IRS – SUA şi de la Fiscul francez”, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.