Veste cruntă despre pensiile românilor
Veste cruntă despre pensiile românilor! Creșterea pensiilor ar putea însemna restricții severe în alte domenii importante. Potrivit experților Fondului Monetar Internațional (FMI), bugetul pentru anul viitor este extrem de strâmtorat, iar orice majorare a fondurilor pentru pensii ar duce la tăieri drastice în alte sectoare cruciale ale economiei.
Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România, a subliniat importanța echilibrului în distribuirea resurselor financiare ale țării.
„Situația bugetului este foarte strâmtorată și în acest an, și anul viitor”, a avertizat Martijn. „Trebuie să vă uitați foarte atent: dacă veți cheltui mai mult într-un sector, va trebui să cheltuiți mai puțin în altul, la fel și pentru pensii.”
Majorarea pensiilor va afecta alte domenii
Actuala legislație prevede o creștere semnificativă a pensiilor cu 14%, o măsură care, deși benefică pentru pensionari, ar crea constrângeri financiare serioase în alte domenii bugetare.
„Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli. „, a adăugat Martijn.
Creșterile pensiilor trebuie echilibrate
FMI a recomandat autorităților române să ia în considerare o abordare mai echilibrată în privința creșterii pensiilor. Martijn a subliniat importanța altor reforme:
- revizuirea sistemului de pensii speciale
- implementarea unor reforme extinse în cadrul tuturor pensiilor, conforme cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor”, mai spune acesta.
Acest avertisment al FMI reiterează necesitatea unui management fiscal prudent și atent într-un context economic complex.
„Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung”, a spus şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn.
Creșterea contribuției la asigurările de sănătate
Casa de Pensii a adus vești importante pentru toți asigurații: odată cu majorarea salariului de bază minim brut pe țară, se schimbă și regulile privind contribuțiile de asigurări sociale.
Baza de calcul pentru aceste contribuții a crescut semnificativ, având un impact direct asupra sumelor plătite de către asigurați.
Baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale este definită ca fiind venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu este mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Din 1 octombrie, venitul lunar minim asigurat în contractele de asigurare socială, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, va fi de 3.300 de lei. Aceasta înseamnă că toți cei care au un venit lunar asigurat sub această sumă vor fi afectați de această schimbare. Concret, contribuția de asigurări sociale pentru acest venit minim asigurat va fi de 825 de lei.