După încheierea şedinţei Board-ului FMI, prim-adjunctul directorului general al Fondului, John Lipsky, a subliniat că ‘rămân riscuri considerabile pentru economia poloneză, provenind în special din pericolul unor contagiuni financiare din alte părţi ale Europei’, deşi ‘Polonia a fost singura economie a UE care a reuşit să evite recesiunea în anul 2009, iar guvernul a menţinut accesul la pieţele internaţionale de capital în condiţii favorabile’.

Conform prim-adjunctului directorului general al FMI, care a şi prezidat reuniunea Board-ului care a aprobat noua FCL pentru Polonia, ‘durata mare de valabilitate a noii FCL va permite acestui instrument al FMI să joace un rol şi mai mare în asigurarea Poloniei împotriva riscurilor externe şi în sprijinirea strategiei macroeconomice elaborată de autorităţi’.

Oficialul FMI a declarat că performanţele economice ale Poloniei în deceniul premergător crizei au fost solide, inflaţia a fost redusă, iar respectarea prevederilor Pactului de Stabilitate şi Creştere al UE a permis diminuarea deficitului bugetar şi limitarea datoriei guvernamentale, iar prima FCL, aprobată pe 6 mai 2009, urmată de o nouă înţelegere de acelaşi tip, în iulie 2010, au consolidat încrederea investitorilor.

Contagiuni economice

John Lipsky a apreciat că în viitor ‘creşterea economică a Poloniei este estimată să rămână solidă şi echilibrată, iar autorităţile vor aplica politici care vor asigura stabilitatea macroeconomică.

Şeful misiunii FMI pentru Polonia, James Morsink, a subliniat şi el că motivul pentru care noua FCL acordată Poloniei are un termen mai lung şi o valoare mai mare îl constituie ‘riscurile importante care ameninţă economia Poloniei, în special posibilitatea unor noi contagiuni create de turbulenţele financiare existente în alte părţi ale Europei. Polonia are o lichiditate mai mare a pieţelor financiare decât alte ţări din regiune, iar sistemul bancar este bine integrat în cel european. Ca atare, ţara este expusă schimbărilor rapide ale orientărilor investitorilor’.

Deşi James Morsink a declarat că nu crede că aceste riscuri sunt ‘un scenariu principal pentru FMI’, oficialul consideră că ‘Polonia ar putea apela la FCL dacă acest scenariu secundar s-ar adeveri’.

Posibilitatea de a acorda membrilor FCL pe doi ani a fost aprobată de FMI în 30 august 2010, iar criteriile de calificare pentru o FCL constau, în special, în confirmarea că ţara membră a FMI care solicită o astfel de linie de creditare are o economie stabilă, că fluxurile private de capital sunt predominante şi că a avut un acces prelungit la pieţele internaţionale de capital în termeni favorabili şi că respectiva ţară aplică politici economice stabile şi solide.
SURSA: Agerpres