"Europa dispune de un model social sofisticat și incomparabil cu restul planetei. Pentru a reuși să-l finanțăm este nevoie neapărat de creștere economică", a spus șeful OMC care a ținut să precizeze că se observă în continuare că multe state europene tind să-și pună interesul național mai presus de interesul comun.
Șeful FMI, Dominique Strauss Kahn, a făcut o observație interesantă referitor la creșterea economică a Europei: "Statele din Asia au trecut deja pe creștere economică, la fel și statele din America de Sud, care au avut în 2010 o creștere de până la 8%. Africa de Sud nu a ajuns încă la nivelul de creștere de dinainte de criză, însă a reușit să obțină o creștere a PIB-ului de 4,5%. Statele Unite încep și ele, încet-încet, să fie mai dinamice. Singurul punct negru pe această hartă este Europa".
Acesta a făcut încă un apel la factorii europeni de decizie să aibă curaj de a implementa reforme bugetare și fiscale. În cazul în care acestea vor fi corect aplicate, Europa ar putea să ajungă la o creștere de 3-4%, iar în câșiva ani nu vom mai vorbi de deficite și de datorii publice, spune oficialul.
Șeful FMI nu a scăpat ocazia să mai facă o pledoarie în favoarea guvernanței economice mondiale, pe care o vede având în centru instituția pe care o conduce.
"Un FMI reformat și mai reprezentativ ar putea fi în centrul acestei guvernanțe", a spus Strauss Kahn.
SURSA: Le Temps