Fondul Monetar Internaţional face presiuni asupra statelor din zona euro astfel încât acestea să permită Greciei să nu mai plătească dobânda sau principalul la împrumuturile acordate până în 2040, o propunere calificată de un oficial european drept ”extremă”, au declarat pentru Wall Street Journal surse din apropierea discuţiilor.
Recent, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat că povara datoriei Greciei este nesustenabilă, iar Fondul a condiţionat participarea la ultimul program de asistenţă acordat Greciei de o restructurare masivă a termenelor împrumuturilor, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Conform propunerii FMI, dobânda pe care Grecia ar trebui să o plătească pentru împrumuturile acordate de partenerii din zona euro ar urma să fie fixată, pentru 30-40 de ani, la nivelul mediu din prezent de 1,5%, iar rambursarea dobânzilor ar urma să fie amânate după scadenţa creditului. În conformitate cu propunerea FMI, care potrivit WSJ a fost prezentată guvernelor din zona euro săptămâna trecută, serviciul datoriei Greciei ar urma să reprezinte, anual, mai puţin de 15% din PIB.
În schimb, guvernele din zona euro, în frunte cu Germania, sunt reticente la ideea acordării unor concesii atât de mari la împrumuturile pe care le-au acordat Greciei, care în prezent se ridică la peste 200 de miliarde de euro, şi la care ar urma să se adauge alte 60 de miliarde de euro în conformitate cu ultimul plan de asistenţă. De asemenea, Germania, cea mai puternică economie din zona euro, vrea ca FMI să se alăture planului de asistenţă acordat Greciei în calitate de creditor. Până acum, FMI nu s-a alăturat programului de asistenţă convenit de zona euro şi Grecia în vara anului trecut. O restructurare majoră a împrumuturilor acordate Greciei ar putea necesita dezbateri şi un vot în Bundestag, astfel că oficialii germani ar dori ca în prezent să se facă doar unele modificări limitate asupra termenilor împrumuturilor acordate Greciei, urmând că orice modificare majoră, care ar avea nevoie de un vot în Bundestag, să fie amânată pentru 2018, după alegerile parlamentare care vor avea loc în Germania în 2017.
Insistenţa cu care FMI solicită o reducere a ratei dobânzilor pentru Grecia în următoarele decenii este greu de digerat de statele din zona euro. Mecanismul European de Stabilitate ar avea nevoie de subvenţii de la bugetele naţionale pentru a-şi acoperi costurile de finanţare.