FMI are probleme cu ţările dezvoltate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) încearcă să obţină o suplimentare a resurselor pentru a face faţă nevoilor în continuă creştere din cauza împrumuturilor. Pentru prima dată în istoria sa, FMI studiază la modul serios posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele financiare internaţionale pentru a-şi mări resursele. Până atunci, însă, instituţia aşteaptă să vadă în ce măsură hotărârile adoptate la G20 privind triplarea resurselor sale financiare se

Fondul Monetar Internaţional (FMI) încearcă să obţină o suplimentare a resurselor pentru a face faţă nevoilor în continuă creştere din cauza împrumuturilor.

Pentru prima dată în istoria sa, FMI studiază la modul serios posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele financiare internaţionale pentru a-şi mări resursele. Până atunci, însă, instituţia aşteaptă să vadă în ce măsură hotărârile adoptate la G20 privind triplarea resurselor sale financiare se vor concretiza.

Emiterea de obligaţiuni va viza în mod special ţări precum China, Brazilia, India şi Rusia, care vor fi tentate să-şi diversifice rezervele internaţionale. Deja China şi-a exprimat interesul să investească 40 de miliarde de dolari în aceste obligaţiuni.

Încep luptele pentru influenţă

Conform Mediafax, statele emergente, în frunte cu Brazilia, Rusia, India şi China (grupul BRIC), doresc să aibă o mai mare influenţă în cadrul FMI şi ţintesc semnarea unui acord privind reformele pe această chestiune până în ianuarie 2011.

„Întâmpinăm deja răceală şi chiar reticenţă faţă de planurile de reformă. Ţările dezvoltate nu se grăbesc. Acesta a fost principalul subiect de discuţie, nervul reuniunii FMI”, a afirmat Kudrin după reuniunea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (CMFI), comisie de consiliere a FMI.