FMI a transmis, în cele mai recente perspective economice regionale pentru Europa, că o corecţie descendentă este deja în curs de desfăşurare pe unele pieţe imobiliare europene, însă această scădere s-ar putea accelera pe măsură ce băncile centrale cresc în continuare ratele dobânzilor.
Prețurile locuințelor ar putea scădea dacă se reevaluează riscurile legate de inflație
”Corecţiile dezordonate pe pieţele imobiliare ar putea apărea chiar dacă se evită dificultăţi financiare mai ample. O corecţie a pieţei imobiliare este deja în curs în unele ţări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum şi în Suedia, unde preţurile locuinţelor au scăzut cu mai mult de 6% în 2022”, a informat instituția.
”Scăderile preţurilor caselor s-ar putea accelera dacă pieţele reavaluează riscurile de inflaţie şi condiţiile financiare s-ar înăspri peste aşteptări. Aceste scăderi de preţuri ar avea efecte negative asupra bilanţurilor populaţiei şi ale băncilor”, a adăugat FMI.
Pe măsură ce băncile centrale cresc ratele dobânzilor, în încercarea de a reduce inflația, ar putea crește și ratele creditelor ipotecare. Astfel, deţinătorii de credite ipotecare ar putea avea venituri disponibile mai mici de cheltuit şi, în unele cazuri, ar putea chiar să ajungă într-un punct în care nu pot să-şi ramburseze creditele.
Prețurile locuințelor au scăzut pentru prima dată din 2015
Băncile ar putea, de asemenea, întâmpina probleme, într-un mediu în care nu se fac rambursări.
”Modelele empirice care leagă preţurile locuinţelor de factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea ţărilor europene. Prin urmare, cu ratele ipotecare în continuare în creştere şi veniturile reale afectate de inflaţie, preţurile caselor au scăzut recent pe multe pieţe”, a transmis Fondul.
Potrivit datelor Eurostat, preţurile locuinţelor au scăzut pentru prima dată din 2015.
În Uniunea Europeană, preţurile locuinţelor au scăzut cu 1,5% în trimestrul al patrulea al anului 2022, comparativ cu perioada precedentă de trei luni.
”Problemele legate de preţurile caselor sunt generale, nu doar în ţările cu datorii mari, şi trebuie abordate cu atenţie. Ele trebuie abordate cu teste de stres, trebuie urmărite cu mare atenţie”, a explicat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC din Suedia.
Cum va evolua economia mondială?
În aceste condiții, conform cel mai nou raport WEO, FMI și-a revizuit ușor estimările referitoare la evoluția economiei mondiale în acest an. Scenariul de bază al FMI este că după o creștere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât prognoza în ianuarie, urmând a crește la 3% în 2024.
De asemenea, inflația globală ar urma să se reducă de la 8,7% în 2022, până la 7% în 2023, ca urmare a scăderii prețurilor la materiile prime. Cu toate acestea, FMI avertizează că inflația de bază (core – n.r.) ar urma să scadă mult mai lent. În plus, revenirea inflației la nivelul țintă este puțin probabil să se întâmple înainte de 2025, în majoritatea cazurilor.