Acțiuni imediate necesare pentru soluționarea conflictelor comerciale

Kristalina Georgieva, Directorul General al Fondului Monetar Internațional (FMI), a subliniat necesitatea acțiunii imediate pentru soluționarea conflictelor comerciale care pun în pericol creșterea economică mondială.

În cadrul unei conferințe de presă susținută în timpul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, Georgieva a evidențiat impactul negativ al incertitudinii economice generate de politicile comerciale ale administrației Trump, care vizează majorarea taxelor pe importurile străine.

Aceste măsuri au determinat o reducere a încrederii consumatorilor și au forțat companiile să amâne investițiile, amplificând astfel riscurile economice globale.

Joong Shik Kang, FMI
SURSA FOTO: Facebook, Tanczos Barna

Prognoze economice pesimiste pentru 2025

În contextul înrăutățirii prognozelor economice globale pentru 2025, FMI a revizuit în scădere estimările de creștere, indicând o probabilitate semnificativă de recesiune în Statele Unite.

Conform noilor calcule ale instituției financiare, șansele ca economia americană să intre în recesiune au crescut de la 25% la aproximativ 40%.

SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

Țările în dezvoltare afectate de conflictele comerciale

Georgieva a atras atenția asupra faptului că țările în dezvoltare și cele cu economii mai fragile vor resimți cel mai acut efectele negative ale acestor conflicte comerciale.

Lipsa unor resurse financiare solide le va face incapabile să compenseze pagubele economice cauzate de instabilitatea piețelor globale.

Preocupările exprimate de oficialii SUA și reacția FMI

Într-o altă intervenție, oficialul FMI a subliniat importanța includerii opiniilor și preocupărilor exprimate de autoritățile din Statele Unite, în special cele referitoare la politica instituțională a FMI.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei americane, a sugerat recent că FMI și Banca Mondială ar trebui să își concentreze eforturile mai mult pe misiunile lor fundamentale de dezvoltare economică și stabilitate macroeconomică, îndemnându-le să reducă implicarea în probleme precum schimbările climatice.

Sprijinul macroeconomic în fața schimbărilor climatice

În ceea ce privește acest subiect, Georgieva a reafirmat faptul că FMI nu dispune de experți în domeniul mediului, dar a subliniat că sprijinul macroeconomic al instituției este esențial pentru țările afectate de schimbările climatice și fenomenele meteo extreme.

Totodată, ea a recunoscut importanța colaborării internaționale și a susținut că FMI rămâne un actor cheie în stabilizarea economiilor vulnerabile.